Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Οφθαλμικά νοσήματα > Οφθαλμικά νοσήματα, που επηρεάζουν την όραση – Εκφύλιση ωχράς, Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς

Οφθαλμικά νοσήματα, που επηρεάζουν την όραση – Εκφύλιση ωχράς, Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς

ICD-10: H35

Ορισμός

Εκφύλιση της ωχράς (’’κίτρινη κηλίδα’’), η οποία είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που διαθέτει τη μεγαλύτερη οπτική οξύτητα. Υπάρχουν διάφορες μορφές της νόσου.

 

Αιτιολογία

Ηλικία, κληρονομικότητα, κάπνισμα, υψηλές τιμές λιπιδίων αίματος, παχυσαρκία και άλλοι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (υψηλή ΑΠ, ΣΔ, κ.ά.). Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτιολογία είναι άγνωστη.

Η εκφύλιση της ωχράς αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία σοβαρής ελάττωσης της όρασης σε άτομα > 60 ετών στο δυτικό κόσμο.

 

Συμπτώματα

Μείωση της όρασης/σκούρες κηλίδες κυρίως στο κεντρικό οπτικό πεδίο, που δυσχεραίνουν την ανάγνωση και την κοντινή εργασία. Η περιφερική όραση διατηρείται. Σταδιακά η οπτική εικόνα γίνεται θαμπή και γκρίζα. Συνήθως προσβάλλονται και οι δύο οφθαλμοί, αλλά ο ένας οφθαλμός προσβάλλεται περισσότερο. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για βραδεία επιδείνωση της όρασης, που προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα. Η πορεία της νόσου μπορεί επίσης να είναι ταχεία (< 6 μηνών), ενώ η νόσος μπορεί να προσβάλλει και άτομα μικρότερης ηλικίας, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλή μυωπία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι όσα περιγράφηκαν παραπάνω με επί πλέον παραμόρφωση της οπτικής εικόνας, δηλαδή μετατροπή ευθείων γραμμών σε καμπύλες.

 

Αντικειμενική εξέταση

Στην οφθαλμοσκόπηση διακρίνονται φωτεινές και σκοτεινές περιοχές στην ωχρά κηλίδα, μερικές φορές μικρές αιμορραγίες και εξιδρώματα. Αν ο ασθενής αναφέρει παραμορφωμένη όραση, δηλαδή μεταμορφοψίες, τίθεται συχνά το ερώτημα αν πρόκειται για εξιδρωματική μορφή της νόσου, η οποία βεβαίως μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Διερεύνηση

Πρωταρχικά γίνεται από οφθαλμίατρο. Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος, που αποβλέπει στη βέλτιστη δυνατή ρύθμιση της καρδιαγγειακής λειτουργίας (ΑΠ, λιπιδικό προφίλ, γλυκόζη πλάσματος, μείωση ΒΣ, καπνιστικές συνήθειες).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.