Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Ρινική συμφόρηση

ICD-10: J30

Ορισμός

Παράγοντες, που σχετίζονται άμεσα με τις εποχές του έτους, οι οποίοι αποτελούν αφορμή έκλυσης αλλεργικών αντιδράσεων. Ο όρος ’’συνάχι’’ καθιερώθηκε αργότερα και χρησιμοποιείται ακόμη και για αλλεργικά συμπτώματα σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους (π.χ. αλλεργία από ακάρεα, ζώα κτλ.).

 

Αιτιολογία

Υπερευαισθησία στη γύρη. Τρεις διαφορετικές περίοδοι εκδήλωσης συμπτωμάτων: Άνοιξη και αρχές καλοκαιριού: Γύρη σημύδας (φουντουκιά, σκλήθρα και βελανιδιά). Συμπτώματα μεσοκαλόκαιρου: Γύρη γρασιδιού, ιδιαίτερα τριφυλλιού. Περίοδος ιουλίου αυγούστου: Αρτεμισία.

 

Συμπτώματα

Ρινικά: Κνησμός με παροξυσμικά φτερνίσματα, ρινόρροια, ενδεχομένως ρινική συμφόρηση.

Μη ρινικά: Κνησμός και αίσθημα καύσου στην υπερώα, το φάρυγγα, το πρόσωπο, δακρύρροια και κνησμός ματιών, κόπωση εξαιτίας διαταραχών ύπνου (συχνά μείωση της ποιότητας της εργασίας/της μαθησιακής επίδοσης), πυρετός, κεφαλαλγία, ενδεχομένως υπεραντιδραστικότητα.

 

Τα αλλεργιογόνα της γάτας και των ακάρεων είναι μικρά και καθιζάνουν στις κάτω αεροφόρες οδούς, χωρίς να προκαλούν απαραίτητα συμπτωματολογία ρινοεπιπεφυκίτιδας, αλλά παρ’όλα αυτά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άσθματος. Τα αλλεργιογόνα της γύρης είναι μεγαλύτερα και συχνά προσκολλώνται στη μύτη.

 

Υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ άνω και κάτω αεροφόρων οδών. Συχνά η ρινίτιδα και η βρογχική υπεραντιδραστικότητα προηγούνται από το άσθμα. Η ρινίτιδα και το άσθμα αποτελούν πιθανόν την ίδια νόσο.

 

Η διασταυρούμενη αλλεργία προς τις τροφές εκδηλώνεται συνήθως με συμπτώματα από το στόμα/το φάρυγγα και μερικές φορές ρινίτιδα: Οίδημα χειλέων και γλώσσας, κνησμός στοματικής κοιλότητας/φάρυγγα. Οι αναπνευστικές εκδηλώσεις είναι σπάνιες. Η αλλεργία από τη γύρη σημύδας μπορεί σε διασταυρούμενη αλλεργία να προκαλέσει συμπτώματα κατά την επαφή με φουντούκια, καρύδια, μήλα, ροδάκινα, φρούτα με κουκούτσι (κεράσια, δαμάσκηνα κ.ά.), ακτινίδια, νεκταρίνια, αχλάδια, αμύγδαλα, καρότα, φλούδες πατάτες κ.ά..

Άτομα αλλεργικά σε αρτεμισία μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από σέλινο, μαϊδανό, καρότο, παστινάκα η εδώδιμη, κολίανδρο κ.ά.. Άτομα αλλεργικά σε φτερά πουλερικών μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα μετά από επαφή με αυγά και κοτόπουλο. Άτομα ’’αλλεργικά’’ στο τσίμπημα μυρμηγκιού μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, κυρίως οστρακόδερμα.

 

Διαφορική διάγνωση

Ρινίτιδα από κρυολόγημα/λοιμώδης ρινίτιδα, ολοετής αλλεργική ρινίτιδα, ολοετής μη αλλεργική ρινίτιδα, λοιμώδης ρινίτιδα (μεταξύ άλλων από Chlamydia pneumoniae).

 

Διερεύνηση

Ιστορικό, τυπικά συμπτώματα, που παρουσιάζονται στη διάρκεια μιας από τις τρεις περιόδους εκδήλωσης συμπτωμάτων. Άσθμα; Η αλλεργία εκδηλώνεται πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή, αλλά πιο συχνά ξεκινάει πριν από την ηλικία των 25 ετών. Οι δοκιμασίες μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες, εφόσον γίνουν πριν από την επιλογή ενός επαγγέλματος. Η επιλογή της μεθόδου διερεύνησης κάποιας αλλεργίας εξαρτάται από το πόσο διαθέσιμη είναι κάθε μέθοδος στη συγκεκριμένη περιοχή. Η δερματική δοκιμασία (prick test) με νυγμό (φθηνή), η ραδιοαλλεργοπροσροφητική (RAST) δοκιμασία (ακριβή). Το αποτέλεσμα της δοκιμασίας RAST, που βαθμονομείται στις κατηγορίες 1-5, δεν ερμηνεύεται ως επίπεδο ισχύος της αλλεργίας από το πιθανό αλλεργιογόνο, αλλά υποδηλώνει πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να είναι ο ασθενής αλλεργικός! Η δοκιμασία Phadiatop (το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό στον έλεγχο ύπαρξης αντισωμάτων IgE κατά των πιο σημαντικών εισπνευστικών αλλεργιογόνων) είναι φτηνή μέθοδος. Αν χρειαστεί, διενέργεια μέτρησης PEF.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.