Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Αναπνευστικά νοσήματα > Αλλεργία στην πενικιλίνη

Αλλεργία στην πενικιλίνη

Η πενικιλίνη δε θα πρέπει να χορηγείται:

– Μετά από συμπτώματα αναφυλαξίας.

– Σε βλεννογονοδερματικό σύνδρομο (νόσος Kawasaki).

– Σε εικόνα, που μοιάζει με ορονοσία (πρόκειται για αντίδραση υπερευαισθησίας).

– Σε κνίδωση (ουρτικάρια) ή κνιδωτικό εξάνθημα, που εμφανίζεται μέσα στα πρώτα 2 εικοσιτετράωρα από την έναρξη χορήγησης της θεραπευτικής αγωγής ή σε κνίδωση με  οίδημα προσώπου ή σε αναπνευστική δυσχέρεια (αποτελεί ένδειξη για περαιτέρω  διερεύνηση σε ειδική κλινική).

– Σε οίδημα άρθρωσης/αρθραλγία.

 

Πενικιλίνη μπορεί να χορηγηθεί :

– Σε όψιμο (μετά από > δύο 24ωρα από την έναρξη της αγωγής) εξάνθημα χωρίς κνησμό.

– Σε κοιλιαλγία με συνοδό ναυτία/διάρροια,

– Σε κνίδωση ή κνιδωτικό εξάνθημα με χρόνο έναρξης > δύο 24ωρα από την έναρξη της θεραπείας. Χορηγήστε αρχικά κάποια ποσότητα του φαρμάκου από το στόμα στο ιατρείο και παρακολουθήστε τον ασθενή στο ιατρείο για 1 ώρα. Να έχετε έτοιμο ό,τι χρειάζεται για επείγουσα αντιμετώπιση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται αδρεναλίνη σε ένεση ή προγεμισμένη πένα.

Σε αλλεργιολογικά ιατρεία ενδεχομένως να μπορεί να γίνει έλεγχος για τυχόν αλλεργία σε πενικιλίνη διαμέσου εξέτασης αίματος, που ίσως να επιβεβαιώνει τα αντισώματα έναντι της πενικιλίνης, καθώς και τις κεφαλοσπορίνες. Τα αντισώματα εμφανίζονται το λιγότερο σε 6 εβδομάδες μετά από την αντίδραση. Σε αρνητική δοκιμασία διενεργείται μία δερματική δοκιμασία. Αν ακόμη κι αυτή είναι αρνητική, χορηγείται μία δοκιμαστική δόση στο ιατρείο με προϋπόθεση την παρουσία γιατρού.

Σε αλλεργία στην πενικιλίνη, σκευάσματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση της είναι η ερυθρομυκίνη ή η κλινδαμυκίνη. Το φουσιδικό οξύ αποτελεί εναλλακτική λύση στη θέση της φλουκλοξακιλίνης (στην Ελλάδα κυκλοφορεί η κλοξακιλίνη).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.