Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Αναπνευστικά νοσήματα > Μυκοπλασματική πνευμονία

Μυκοπλασματική πνευμονία

ICD-10: J18.-P

Αιτία

Μυκόπλασμα της πνευμονίας. Πρόκειται για βακτηρίδια χωρίς κυτταρικό τοίχωμα.

Συμπτώματα

Χρόνος επώασης 2-3 εβδομάδες. Αρχικά συμπτώματα, παρόμοια με της γρίπης με φαρυγγίτιδα. Ξηρός βήχας, μέτριος πυρετός, κεφαλαλγία. Συχνά παρόμοια συμπτώματα υπάρχουν και στον περίγυρο.

Τα συμπτώματα αυξάνουν σε ένταση βαθμιαία στη διάρκεια 1 ως 2 εβδομάδων (αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην πνευμονιοκοκκική πνευμονία). Προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Γενικά η εξέλιξη είναι ήπια με αυτόματη ίαση. Η βαριά κλινική εικόνα εκδηλώνεται με πολυαρθρίτιδα και προσβολή των νεύρων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η περιφερική νευροπάθεια και η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Διαφορική διάγνωση

Πνευμονία από χλαμύδια (TWAR). Παρόμοια κλινική εικόνα.

Διερεύνηση

Ιστορικό, ακρόαση κι ενδεχομένως α/α πνευμόνων. Ανιχνεύεται με μέθοδο – PCR. Η ΤΚΕ μπορεί να είναι μόνο ελαφρώς αυξημένη. Τα λευκοκύτταρα είναι φυσιολογικά μέχρι ελαφρώς αυξημένα. Η ορολογική εξέταση είναι θετική μόνο στο 30-40% των περιπτώσεων. Μέγιστη αύξηση της IgM παρουσιάζεται 2-4 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι κρυοσφαιρίνες (η κοινή ταχύτητα καθίζησης [ΤΚΕ] σε ψυγείο στους +4°C, είναι θετική κατά την ανάπτυξη του ιζήματος) εμφανίζονται στο 50% περίπου των περιπτώσεων. Το θετικό αποτέλεσμα δεν αρκεί, για να θεωρηθεί το μυκόπλασμα ως αίτιο.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.