Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Καρδιαγγειακά νοσήματα > Κοιλιακή ταχυκαρδία, ΚΤ (Ερμηνεία ΗΚΓ/τος)

Κοιλιακή ταχυκαρδία, ΚΤ (Ερμηνεία ΗΚΓ/τος)

ICD-10: I47

Διάγνωση

Ορίζεται ως τρεις ή περισσότερες διαδοχικές συστολές από τις κοιλίες σε συχνότητα, που ξεπερνάει τις 100 συστολές/λεπτό (εικόνα 10). Αν η συχνότητα υπερβαίνει τους 100 χτύπους/λεπτό, ο ρυθμός είναι κοιλιακός. Τα συμπλέγματα-QRS είναι ευρέα (> 140 ms). Συχνότερα υπάρχει κΚ-διαχωρισμός με κολπική συχνότητα μικρότερη από την κοιλιακή συχνότητα, δηλαδή κανονικά επάρματα-P, αλλά με πιο αργό ρυθμό από τα συμπλέγματα-QRS. Μερικές φορές ανάδρομη αγωγή του ερεθίσματος με επάρματα-P μετά από κάθε σύμπλεγμα-QRS. Η ύπαρξη συστολής συγχώνευσης είναι διαγνωστική για κοιλιακή ταχυκαρδία και διευκολύνει τη διάκρισή της από την έκτοπη κολπική ταχυκαρδία. Η συστολή συγχώνευσης εκλύεται τόσο από την εστία των κοιλιών, όσο και από τη διαλείπουσα αγωγή ενός κολπικού ερεθίσματος. Η συστολή συγχώνευσης έχει μία διαφορετική μορφολογία-QRS σε σύγκριση με τα διάφορα συμπλέγματα των κοιλιών, ενώ επίσης παρουσιάζεται νωρίτερα από την επόμενη αναμενόμενη συστολή. Συνηθέστερα οι κοιλιακές ταχυκαρδίες εκλύονται από μία και μοναδική εστία και εμφανίζουν μία πανομοιότυπη μορφολογία-QRS (μονόμορφη). Μερικές φορές η πολύμορφη μορφολογία-QRS εκλύεται από διαφορετικές εστίες.

Αιτία

Ισχαιμική καρδιοπάθεια (συχνά τα 2-3 πρώτα 24ωρα μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου), υπερτροφία αριστερής κοιλίας (υπέρταση, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια), καρδιακή ανεπάρκεια, υποκαλιαιμία, δηλητηρίαση (ειδικά από δακτυλίτιδα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά), μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιοπάθεια και πρόπτωση μιτροειδούς. Σύνδρομο μακρού-QT.

Διαφορική διάγνωση

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία με αποκλεισμό σκέλους, αντίδρομη ταχυκαρδία (WPW), ταχυκαρδία από βηματοδότη.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.