Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογικά νοσήματα > Εξωτερική ωτίτιδα, Φλεγμονή έξω ακουστικού πόρου

Εξωτερική ωτίτιδα, Φλεγμονή έξω ακουστικού πόρου

ICD-10: H60

Ορισμός

Φλεγμονή του δέρματος του ακουστικού πόρου.

 

Αιτιολογία

Συνήθως εκδηλώνεται τους θερινούς μήνες. Το πολύ κολύμπι διαταράσσει την παραγωγή και τις προστατευτικές ιδιότητες της κυψελίδας. Ο καθαρισμός με μπατονέτες (που οδηγεί σε προσβολή του δέρματος από βακτηρίδια), το υπερβολικό καθάρισμα, το έκζεμα, η ψωρίαση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα ξένα σώματα, ο καθαρισμός του ακουστικού πόρου με νερό κατά το ντους.

 

Συμπτώματα

Διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα: Άλγος, ίσως έκκριση από τον ακουστικό πόρο, ήπια ελάττωση της ακοής. Κατά την επισκόπηση μπορεί να δει κανείς όλα τα στάδια της φλεγμονώδους αντίδρασης του δέρματος από μικρού βαθμού οίδημα μέχρι πλήρη απόφραξη. Σε παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί οίδημα στους ιστούς πίσω από το αυτί.

 

Ωτομύκωση: Κνησμός και αίσθημα πληρότητας στον ακουστικό πόρο, γκριζόλευκος, τυμπανικός υμένας με ήπια ρήξη. Στο μικροσκόπιο μπορεί να δει κανείς μυκήλια.

 

Δοθιήνωση έξω ακουστικού πόρου: Φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων, πάντα στον έξω ακουστικό πόρο, συχνά ευαίσθητοι λεμφαδένες πίσω και μπροστά από το αυτί. Σταφυλόκοκκοι, που συχνά διασπείρονται κατά τον καθαρισμό με μπατονέτες.

 

Κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα: Προκαλείται από ψευδομονάδα (και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη). Συνήθως συμβαίνει σε διαβητικούς με ινσουλινοεξαρτώμενο ΣΔ. Τη θεραπεία πρέπει να την αναλαμβάνουν ωτορινολαρυγγολόγος μαζί με λοιμωξιολόγο.

 

Διαφορική διάγνωση


Ωταλγία εξαιτίας συνδρόμου μυοπεριτονιίτιδας με εκλυτικό σημείο στο μασητήρα μυ.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.