Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Παιδιατρικά νοσήματα > Διάρροια σε παιδιά, Γαστρεντερίτιδα σε παιδιά – Οξεία διάρροια

Διάρροια σε παιδιά, Γαστρεντερίτιδα σε παιδιά – Οξεία διάρροια

ICD-10: K52, A09

Ορισμός

Οξεία διάρροια: Ηλικία > 6 μηνών, διάρκεια < 14 ημερών, > 3 υδαρείς κενώσεις/ημέρα.

Γαστρεντερίτιδα: Ηλικία > 6 μηνών, λοίμωξη γαστρεντερικού με διάρροια, ορισμένες φορές με εμετούς και πυρετό.

Αιτία

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ιογενής λοίμωξη (rota-, calici-, astro- και adenovirus). Η διάρροια, που παρουσιάζεται μετά από λήψη αντιβίωσης, μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας και τότε ίσως χρειαστεί χρόνο, μέχρι να υποχωρήσει. Βακτηριδιακή λοίμωξη, πρωτοζωική λοίμωξη, δηλητηρίαση από τρόφιμα.

Συμπτώματα

Ιογενής: Συχνές μεγάλου όγκου και υδαρείς διάρροιες χωρίς αίμα ούτε βλέννα. Συχνά ναυτία και εμετοί, σπάνια υψηλός πυρετός.

Βακτηριδιακές: Βλεννώδεις και αναμιγμένες με αίμα ογκώδεις διάρροιες, συχνά με κοιλιαλγίες και πυρετό.

Συστημική λοίμωξη: Γενική επίδραση και υψηλός πυρετός.

Αντικειμενικά ευρήματα

Εκτιμήστε τη γενική κατάσταση του παιδιού, ελέγξτε για τυχόν εξοίδηση του δέρματος, την ξηρότητα των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας, ενδεχομένως βυθισμένοι βολβοί στους οφθαλμικούς κόγχους (βυθισμένα μάτια), τις πηγές, τη συχνότητα ούρησης (ήταν υγρή η πάνα το πρωί;), ελάττωση βάρους σώματος > 5-10% αποτελεί λόγο εισαγωγής σε κλινική (ζυγίστε το παιδί κατά την ιατρική επίσκεψη). ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένα διψασμένο παιδί μπορεί να παρουσιάζει υπέρτονη αφυδάτωση (Na > 150 mmol/L, να έχει χάσει περισσότερα υγρά από ότι αλάτι, κίνδυνος εγκεφαλικού οιδήματος με γρήγορη ενυδάτωση), απαιτείται επείγουσα παραπομπή για εισαγωγή!

Διερεύνηση

Απαιτείται καλλιέργεια κοπράνων, είτε αν υπάρχει αιματηρή διάρροια, η διάρκεια της οποίας υπερβαίνει τις 2 εβδομάδες, είτε, αν πρόκειται για διάρροιες ή εμετούς, που παρουσιάζονται κατά το τέλος της παραμονής σε χώρα του εξωτερικού. Τότε χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος ακόμη και για ανίχνευση πρωτοζωϊκής λοίμωξης. Δακτυλική εξέταση πρωκτού (πρόκειται μήπως για διάρροια δυσκοιλιότητας;).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.