Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Οφθαλμικά νοσήματα > Οφθαλμικά νοσήματα, που επηρεάζουν την όραση – Αμφιβληστροειδοπάθεια διαβητική

Οφθαλμικά νοσήματα, που επηρεάζουν την όραση – Αμφιβληστροειδοπάθεια διαβητική

ICD-10: E10 (διαβήτης τύπου-1), E11(διαβήτης τύπου-2)

Ορισμός

Αγγειοπάθεια του αμφιβληστροειδούς, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεύρυσμα, π.χ. εξίδρωση, αιμορραγίες και πολλαπλασιασμό αγγείων.

 

Συμπτώματα

Στην ήπια μορφή οι ασθενείς είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Εάν η διαδικασία συνεχίζει να εξελίσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οπτική οξύτητα και σταδιακά σε τύφλωση.

 

Αντικειμενική εξέταση

Μεμονωμένες αιμορραγικές κηλίδες στο βυθό του οφθαλμού, μεμονωμένα ανευρύσματα και σιγά σιγά η μεταβολή της διαπερατότητας των αγγείων προκαλεί εξίδρωμα στον αμφιβληστροειδή. Εάν η αμφιβληστροειδοπάθεια συνεχίζει να εξελίσσεται, συμβαίνουν αμφιβληστροειδικές ισχαιμίες, που είναι ορατές ως γκρίζες, ασαφώς αφοριζόμενες κηλίδες. Το στάδιο αυτό ονομάζεται απλή αμφιβληστροειδοπάθεια και είναι συνήθως ασυμπτωματικό. Αν εκδηλωθεί εξίδρωση στα κεντρικά τμήματα του αμφιβληστροειδούς, ο ασθενής παρουσιάζει μειωμένη οπτική οξύτητα. Τότε μπορεί κανείς να παρατηρήσει εξίδρωμα στο κέντρο της ωχράς κηλίδας και/ή ένα γενικευμένο οίδημα ωχράς, τη διαβητική ωχροπάθεια. Αν η διαδικασία συνεχίζει να εξελίσσεται, η ισχαιμία του αμφιβληστροειδούς οδηγεί σε νεοαγγείωση του αμφιβληστροειδούς, την υπερπλαστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία σταδιακά οδηγεί σε αιμορραγίες του υαλοειδούς σώματος, σε υπερπλασία του συνδετικού ιστού, σε ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και τύφλωση.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.