Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Οφθαλμικά νοσήματα > Οφθαλμικά νοσήματα, που επηρεάζουν την όραση – Γλαύκωμα, Χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας

Οφθαλμικά νοσήματα, που επηρεάζουν την όραση – Γλαύκωμα, Χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας

ICD-10: H40

Ορισμός

Νόσος του οπτικού νεύρου με χαρακτηριστικές προοδευτικές βλάβες του οπτικού πεδίου με ή χωρίς υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.

 

Αιτιολογία

Συνήθως αποτελεί επακόλουθο της υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της παρεμπόδισης της αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού μέσω του διηθητικού συστήματος του σκληροκερατοειδικού ηθμού. Υπάρχει επίσης (η αιτιολογία είναι άγνωστη) γλαύκωμα, που επιδρά στο οπτικό νεύρο, ενώ η πίεση του οφθαλμού είναι φυσιολογική.

 

Συμπτώματα

Ο ασθενής είναι τελείως ασυμπτωματικός, ώσπου οι βλάβες του οπτικού πεδίου να γίνουν σοβαρές, κάτι το οποίο συνήθως απαιτεί πολύ χρόνο. Η βλάβη ξεκινάει από την περιφέρεια και συνήθως προσβάλλει τον ένα οφθαλμό. Αυτό οδηγεί σε καθυστέρηση της διάγνωσης, η οποία γίνεται, όταν πλέον έχει εγκατασταθεί σοβαρή βλάβη στο οπτικό νεύρο του οφθαλμού, που έχει προσβληθεί πρώτος.

 

Αντικειμενική εξέταση

Ένας έμπειρος εξεταστής μπορεί να δει στις προχωρημένες μορφές μία παθολογική κοίλανση της οπτικής θηλής. Σε προχωρημένο γλαύκωμα μπορείτε να διαπιστώσετε ένα έλλειμμα οπτικού πεδίου με τη μέθοδο της αντιπαράθεσης του Donders.

 

Διερεύνηση

Μετρήστε την ενδοφθάλμια πίεση. Αν δεν υπάρχει όργανο μέτρησης της ενδοφθάλμιας πίεσης, μπορεί να γίνει μία αδρή εκτίμηση με ψηλάφηση του βολβού του οφθαλμού, ενώ ο ασθενής έχει τα μάτια του κλειστά.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.