Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Παιδιατρικά νοσήματα > Χωλότητα σε παιδιά

Χωλότητα σε παιδιά

ICD-10: M25 (M00-M25)

Αιτιολογία

Λοιμώξεις (βακτηριδιακές και ιογενείς), νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα κ.ά. νόσοι του κολλαγόνου, ορθοπεδικές νόσοι (παροδική υμενίτιδα, τραύμα, νόσος του Perthes κ.ά.), αντιδραστικές καταστάσεις μετά από λοίμωξη και εμβολιασμό, οστικό άλγος της ανάπτυξης και κακοήθεια (ιδιαίτερα λευχαιμία, σε μεγαλύτερα παιδιά όγκοι των οστών). Μπορεί τα αίτια να είναι ακόμη και ψυχολογικά.

 

Συμπτώματα

Συνήθως τα μικρά παιδιά αδυνατούν να περιγράψουν τυχόν αρθραλγίες ή μυαλγίες. Αντί γι’αυτό γκρινιάζουν, είναι ευερέθιστα και εκφράζουν τον πόνο με χωλότητα.

 

Διερεύνηση

Καθοριστικά για τη διερεύνηση της νόσου είναι η αντικειμενική εξέταση και το ιστορικό. Η παροδική υμενίτιδα αποτελεί την πιο κοινή αιτία αιφνίδιας χωλότητας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Συχνά το παιδί είναι κρυωμένο και ο έλεγχος της άρθρωσης του ισχίου με υπέρηχο μπορεί να αποκαλύψει συλλογή αρθρικού υγρού. Υπέρ της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνηγορεί το οίδημα της άρθρωσης με πιθανό συνοδό σημείο της ερυθρότητα, την αύξηση της θερμοκρασίας και μερικές φορές τον πυρετό και το εξάνθημα. Το τελευταίο λαμβάνεται υπόψη ιδιαίτερα, όταν ξεκινάει σε μία μεγάλη άρθρωση των κάτω άκρων. Είναι χρήσιμος ο έλεγχος της CRP, της ΤΚΕ, η λήψη γενικής αίματος με τύπο λευκοκυττάρων και η θερμομέτρηση. Οι νόσοι, που πρέπει αρχικά να αποκλειστούν, είναι η σηπτική αρθρίτιδα,η οστεομυελίτιδα και η κακοήθεια.

Ο έλεγχος, που θα ακολουθήσει, μπορεί να περιλαμβάνει: ΤΚΕ, CRP, Hb, λευκοκύτταρα, τύπο λευκών, PLT, καλλιέργειες κοπράνων, ανοσολογικούς δείκτες, όπως ΑΝΑ, ρευματοειδής παράγοντας, αντισώματα κατά της Γιερσίνιας, του Καμπυλοβακτηριδίου και της Μπορέλια, α/α, υπέρηχος. Ίσως χρειαστεί και παρακέντηση της άρθρωσης.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.