Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Συμπτωματολογία κάτω ουροποιητικού

Συμπτωματολογία κάτω ουροποιητικού

ICD-10: R30

Βλέπε επίσης το υποκεφάλαιο: Καρκίνος προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Προστατίτιδα, Ουρολοίμωξη και αντίστοιχα Ακράτεια ούρων σε άντρες στο παρόν κεφάλαιο, καθώς και Ακράτεια ούρων σε γυναίκες στο κεφάλαιο: Γυναικολογικά νοσήματα.

 

Ορισμός

Γενικός όρος για τα συμπτώματα του κάτω ουροποιητικού, έχει αντικαταστήσει τους όρους του τύπου ΄΄προστατισμός΄΄.

 

Αιτιολογία

Ένα σύνολο ειδικών οργανικών νοσογόνων καταστάσεων μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από τα συμπτώματα του κάτω ουροποιητικού: ΚΥΠ, υπερδραστήρια κύστη, αδυναμία εξώθησης, καρκίνος ουροδόχου κύστης, καρκίνος προστάτη, προστατίτιδα, ουρολοίμωξη, διάμεση κυστίτιδα, νευρογενής διαταραχή της κύστης, λιθίαση ουροδόχου κύστης, σκλήρυνση του αυχένα της κύστης, στένωση της ουρήθρας, βλάβες περιφερικών και κεντρικών νεύρων, φάρμακα με αντιχολινεργική δράση, διουρητικά, στρες, συχνή κατανάλωση νερού.

 

Συμπτώματα

Συμπτώματα αποθήκευσης ούρων: Συχνουρία κατά τη διάρκεια της ημέρας και/ή της νύχτας, ισχυρό αίσθημα έπειξης για ούρηση, ακράτεια.

Συμπτώματα κένωσης: Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, μικρή ακτίνα ούρων, διακεκομμένη ακτίνα ούρων, στραγγουρία, διαρροή σταγόνων μετά την ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης, πλήρης επίσχεση.

 

Διερεύνηση

Ιστορικό (το οποίο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα φάρμακα, που λαμβάνει ο ασθενής, την ένταση του στρες, συνήθειες ύπνου σε νυκτουρία).

Ψηλάφηση από το ορθό και, αν κριθεί απαραίτητο, και από την κοιλιακή χώρα. Εκτίμηση του υπολειμματικού όγκου ούρων σε όλους τους άντρες (σάρωση της κύστης ή καθετήρας! Αν το υπόλειμμα των ούρων είναι > 100 mL, μπορεί να αποτελέσει αιτία αυξημένου αισθήματος έπειξης για ούρηση!).

Διάρκεια ούρησης. Η φυσιολογική χρονική διάρκεια για τα πρώτα 100 mL είναι γύρω στα 12 δευτερόλεπτα. Ένδειξη αποφρακτικής βλάβης είναι διάρκεια μεγαλύτερη από 16 δευτερόλεπτα. Καταγραφή της ούρησης με διάγραμμα του όγκου των ούρων και της συχνότητας ούρησης. Φυσιολογικά η συχνότητα της ούρησης είναι 4-7 φορές το 24ωρο, με μέσο όγκο 300-500 mL σε κάθε ούρηση. Η συνολική ποσότητα των ούρων είναι 1-2 λίτρα το 24ωρο.

Κλίμακα διαβάθμισης σχετικά με τα συμπτώματα, IPSS (International Prostate Symptom Score).

Εργαστηριακός έλεγχος: Stick ούρων, κρετατινίνη ορού, έλεγχος PSA (μπορεί να γίνεται και μετά από την ψηλάφηση από το ορθό. Σε ουρολοίμωξη μπορεί να ανευρίσκονται υψηλές τιμές για διάρκεια μηνών μετά από τη λήξη της αντιβιοτικής αγωγής!), αν κριθεί απαραίτητο, μέτρηση πηλίκου PSA.

Αν υπάρχει ανάγκη για πιο εκτεταμένη διερεύνηση, αυτή πρέπει να γίνεται από ουρολόγο με διορθικό υπερηχογράφημα, κυστεοσκόπηση και κυστεομέτρηση.

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.