Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Στηθάγχη

ICD-10: I20

Ορισμός

Σταθερή στηθάγχη (ή προσπάθειας): Στηθαγχικός πόνος, που εκλύεται σε φυσική/συναισθηματική καταπόνηση. Η συχνότητα και τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων παραμένουν αμετάβλητα για χρονικό διάστημα > 2 μηνών.

 

Ασταθής στηθάγχη: 1. Επιδείνωση σταθερής στηθάγχης (συχνότερα επεισόδια που εκλύονται σε μικρότερη καταπόνηση). 2. Πρωτοεμφανιζόμενη (διάρκεια < 4 εβδομάδες) στηθάγχη με συμπτώματα, που εκλύονται εύκολα. 3. Στηθάγχη ηρεμίας (διάρκεια > 20 λεπτά). 4. Στηθάγχη, που εκδηλώνεται τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

 

Αγγειοσυσπαστική στηθάγχη=Στηθάγχη Prinzmetal: Αιφνίδια συμπτώματα, που δε σχετίζονται με φυσική ή συναισθηματική καταπόνηση. Συχνά φυσιολογική δοκιμασία κόπωσης.

Σύνδρομο Χ: Στηθάγχη προσπάθειας με θετική δοκιμασία κόπωσης, αλλά φυσιολογική στεφανιογραφία. Ως πιθανή αιτία θεωρείται η νόσος των μικρών αγγείων.

 

Αίτια

Ελάττωση της αιματικής ροής στα στεφανιαία αγγεία λόγω στένωσής τους. Συνήθη αίτια είναι το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων ορού, η ΑΥ, ο διαβήτης, η κληρονομική επιβάρυνση. Επί πλέον η αναιμία, οι ταχυαρρυμίες, η αορτική στένωση ή η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να δράσουν ως εκλυτικά αίτια/ ή να επιδεινώσουν τη στηθάγχη. Για περισσότερα βλέπε το υποκεφάλαιο: Πρόληψη Καρδιαγγειακών νοσημάτων στο παρόν κεφάλαιο.

Υπάρχει πιθανή συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης. Τέτοιου είδους πλάκες στα αγγεία του αίματος εμπεριέχουν βακτηρίδια από άλλες περιοχές του σώματος, π.χ. από τη στοματική κοιλότητα (παροδοντίτιδα), όπως και από το έντερο. Η ύπαρξη πτυχής στο λοβό του αυτιού συνδέεται στενά με τη στεφανιαία νόσο!

 

Διαφορική διάγνωση

Βλέπε το υποκεφάλαιο: Στηθαγχικό άλγος στο παρόν κεφάλαιο.

 

Συμπτώματα

Συσφικτικό, πιεστικού τύπου θωρακικό άλγος (’’σαν ζώνη’’) συχνά πίσω από το στέρνο και το οποίο υποχωρεί σε διάστημα λεπτών με ανάπαυση ή μετά από τη λήψη νιτρώδους σκευάσματος. Μπορεί να αντανακλά στις γνάθους, τον τράχηλο, τους ώμους και τους βραχίονες. Εκδηλώσεις, όπως κούραση/δύσπνοια/ναυτία και/η άτυπο άλγος, είναι συνήθη σε γυναίκες, ηλικιωμένους και διαβητικούς. Δεν είναι σπάνια η εκδήλωση κοιλιακής δυσφορίας ως το μοναδικό σύμπτωμα!

 

Διερεύνηση

Ιστορικό: Εντόπιση πόνου, αντανάκλαση, χαρακτήρας, διάρκεια, σχέση με την καταπόνηση, το πώς υποχωρεί ο πόνος και άλλα πιθανά συμπτώματα, που σχετίζονται. Η ’’δοκιμασία νιτρογλυκερίνης’’ έχει πολύ χαμηλή ειδικότητα. Η δοκιμασία νιτρογλυκερίνης φαίνεται να είναι θετική στο 1/3 περίπου των ασθενών με επιβεβαιωμένη στεφανιαία νόσο, ενώ είναι (ψευδώς) θετική σε ένα περίπου 40% ατόμων χωρίς ΣΝ. Φυσική εξέταση: Έλεγχος καρδιάς/πνευμόνων (η πίεση παλμού είναι  πιο αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης για την καρδιακή νοσηρότητα από ό,τι η ίδια η ΑΠ!), καρωτίδες, ψηλάφηση μηριαίων/ραχιαίας ποδιού, ΗΚΓ-ηρεμίας (στο 40% των ασθενών με ασταθή στηθάγχη το ΗΚΓ είναι φυσιολογικό!), Hb, Ht, αιμοπετάλια, ηλεκτρολύτες, λιπίδια, γλυκόζη αίματος και stick ούρων.

Σε σταθερή στηθάγχη συστήνεται παραπεμπτικό για δοκιμασία κόπωσης, εάν κρίνεται ότι ο ασθενής είναι υποψήφιος για επαναγγείωση (PTCA- Percutaneous Transluminal Coronary Angioplasty ή CABG- Coronary Artery Bypass Graft). Η δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται ως διαγνωστική εξέταση και έχει επί πλέον προγνωστική αξία σε σταθερή στηθάγχη. Οι ασθενείς, που δεν μπορούν να κάνουν διάδρομο ή που έχουν αποκλεισμό αριστερού σκέλους, συνιστάται να παραπέμπονται για σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου. Ως εναλλακτική μέθοδος διερεύνησης για ασθενείς με χαμηλό/μέτριο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο είναι η αξονική τομογραφία των στεφανιαίων αρτηριών. Στην εξέταση αυτή μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι υγιή τα στεφανιαία αγγεία. Όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, συνιστάται παραπομπή σε καρδιολόγο για επεμβατική διερεύνηση με στεφανιογραφία. Σημαντικά στοιχεία, που πρέπει να αναγράφονται στο παραπεμπτικό, είναι το ιστορικό του άλγους, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα χρονικά σημεία εμφάνισής του, τα ευρήματα από την αντικειμενική εξέταση της καρδιάς/των πνευμόνων, η εκτίμηση του ΗΚΓ/τος, ο βαθμός επιδείνωσης της ποιότητας ζωής και τυχόν κινητικές διαταραχές. Συνιστάται υπέρηχος καρδιάς σε υποψία καρδιακής ανεπάρκειας ή σε ασαφή φυσήματα.

Η δοκιμασία κόπωσης καλό είναι να αποφεύγεται σε ηλικιωμένους με τυπικά συμπτώματα, στους οποίους η επαναγγείωση δεν είναι εφικτή λόγω κάποιας άλλης σοβαρής νόσου. Σχετικά με αυτούς τους ασθενείς, όταν δεν επιτυγχάνεται η ανακούφιση των συμπτωμάτων με φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει ή να συμβουλεύεστε καρδιολόγο ή να τους παραπέμπετε για καρδιολογική εκτίμηση.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.