Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Αναπνευστικά νοσήματα > Σκανδιναβική επιδημική νεφροπάθεια

Σκανδιναβική επιδημική νεφροπάθεια

ICD-10: B34 P (ιογενής)

Ορισμός

Λοίμωξη από τον ιό Puumala.

Αιτία

Εισπνοή του ιού Puumala, που μεταδίδεται με τα ούρα/τα κόπρανα/το σάλιο των αρουραίων των δασών. Ο ιός ανευρίσκεται στη σκόνη σε μέρη με αρουραίους. Η μετάδοση γίνεται με την εισπνοή σκόνης, που ανασηκώνεται, π.χ. κατά το σκούπισμα θερινών οικιών και τις εργασίες, που σχετίζονται με καυσόξυλα ή σανό. Δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Συμπτώματα

Παρόμοια με εκείνα της γρίπης με υψηλό πυρετό, μυαλγίες, κεφαλαλγία, μερικές φορές κοιλιαλγία, άλγος στη νεφρική χώρα, ραχιαλγία, ανουρία/ολιγουρία, που συνοδεύεται από πολυουρία, ορισμένες φορές μακροσκοπική αιματουρία. Μπορούν να εκδηλωθούν αιμορραγίες δέρματος. Χρόνος επώασης 1-8 εβδομάδες. Οξεία περίοδος νόσησης διάρκειας 1-2 εβδομάδων, παρατεταμένη μεταλοιμώδης κόπωση, συχνότερα ήπια συμπτώματα με αυτόματη ίαση. Πιο βαριά συμπτώματα είναι σπάνια, αλλά εκδηλώνονται, π.χ. πολυριζονευρίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, που χρειάζεται αιμοδιύλιση. Η νόσος καταλείπει ισόβια ανοσία. Παρουσιάζεται βόρεια στο Dalälven. Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά από το Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

Διερεύνηση

Η διάγνωση μπαίνει με την ανεύρεση ειδικών για τον ιό IgM-αντισωμάτων. Τα IgG-αντισώματα συνηγορούν για νόσηση, που προηγήθηκε, και ανοσία από τη νόσο, έλεγχος κρεατινίνης-ορού (συχνά υψηλή), αιμοπετάλια (συχνά χαμηλά), έλεγχος λευκώματος-ούρων, αιμοσφαιρίνης-ούρων (συνηθισμένη η ανεύρεση λευκωματουρίας + πρωτεϊνουρίας + αιματουρίας).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.