Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογικά νοσήματα > Μη εποχική ρινίτιδα, Αλλεργία στα ακάρεα, Αλλεργία σε σκύλους, Αλλεργία σε γάτες

Μη εποχική ρινίτιδα, Αλλεργία στα ακάρεα, Αλλεργία σε σκύλους, Αλλεργία σε γάτες

ICD-10: J30

Ορισμός

Αλλεργιογόνα, που προκαλούν αλλεργικές εκδηλώσεις και δε σχετίζονται με τις περιόδους ή τις εποχές του έτους.

 

Αιτιολογία

Τα ακάρεα (το πιο συχνό!) και το επιθήλιο των ζώων (δυνητικά πολύ αλλεργιογόνο), αλλεργιογόνα, που προέρχονται από το σίελο και τα ούρα των ζώων. Τα ακάρεα χρειάζονται αυξημένη υγρασία, πάνω από 45% και θερμοκρασία στους 23ο C περίπου. Ο εξαερισμός των κατοικιών, το κλίμα και τυχόν ζημιές από υγρασία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Τα ίδια τα ακάρεα δεν είναι αλλεργιογόνα, αλλά τα κατάλοιπα, που παράγουν. Τα αλλεργιογόνα των ζώων είναι πολύ πτητικά και διασπείρονται πολύ εύκολα με τον αέρα. Φαρμακευτικά αίτια (αποκλειστές των α-1 υποδοχέων, όπως τεραζοσίνη, δοξαζοσίνη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ΜΣΑΦ [κίνδυνος ακόμη και από σκευάσματα COX-1], β-αποκλειστές, αναστολείς-ΜΕΑ κ.ά.).

Η αλλεργία στη μούχλα είναι πολύ σπάνια. Όσο αφορά τις εκδηλώσεις από μούχλα συνήθως πρόκειται για μη ειδικό ερεθισμό των βλεννογόνων (αισθητηριακή υπεραντιδραστικότητα).

Η αποκαλούμενη ’’αλλεργία στη σκόνη’’ δεν υπάρχει!

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως υποκρύπτονται με ρινική συμφόρηση (παροξυσμική/χρόνια), ρινόρροια, κρίσεις φτερνίσματος. Επίσης κνησμός οφθαλμών/δακρύρροια, μερικές φορές ακόμη και συμπτώματα άσθματος από τις αεροφόρες οδούς, ενδεχομένως έκζεμα.

 

Διαφορική διάγνωση

Αλλεργική εποχική ρινίτιδα, μη αλλεργική ρινίτιδα, φαρμακευτική ρινίτιδα (ως επακόλουθο υπερχρήσης αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι/διαλυμάτων. Βλέπε το σχετικό υποκεφάλαιο στο παρόν κεφάλαιο), ρινικοί πολύποδες, συστηματική νόσος (κοκκιωμάτωση Wegener, σαρκοείδωση κ.ά.) επαγγελματικής αιτιολογίας, όγκος, ξένο σώμα (η τυπική εκδήλωση είναι μονόπλευρη καταρροή σε παιδιά), υποθυρεοειδισμός.

 

Διερεύνηση

Είναι σημαντικό το ιστορικό: Πότε στη διάρκεια του 24ώρου; στο σχολείο; σε φιλικό σπίτι; στην εργασία; Η διερεύνηση της αλλεργίας είναι πιο σημαντική στη συγκεκριμένη αλλεργία από ό,τι στην εποχική ρινίτιδα. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το πόσο προσβάσιμη είναι κάθε μέθοδος στη συγκεκριμένη περιοχή. Δοκιμασία Phadiatop/προσυμπτωματικός μαζικός έλεγχος για αλλεργιογόνα των αεροφόρων οδών, δερματική (prick test) δοκιμασία (φτηνή), δοκιμασία RAST (ακριβή). Το αποτέλεσμα της δοκιμασίας RAST, που βαθμονομείται στις κατηγορίες 1-5, δεν ερμηνεύεται ως επίπεδο ισχύος της αλλεργίας, που προκαλείται από το πιθανό αλλεργιογόνο, αλλά υποδηλώνει πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να είναι ο ασθενής αλλεργικός! Η δοκιμασία απορρόφησης της σκόνης, από π.χ. ένα στρώμα, μπορεί να αναλυθεί με ανοσολογική δοκιμασία (ELISA) για την ποσότητα και το είδος του ακάρεος. Το αποτέλεσμα αναφέρεται μόνο σε ευαισθητοποίηση από ακάρεα κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να διελευκανθεί τι είναι εκείνο που ευθύνεται για τη δημιουργία της αλλεργίας, ιδιαίτερα όταν η αλλεργία συνδυάζεται με άσθμα. Εκτός από τους προφανείς αλλεργιογόνους εκλυτικούς παράγοντες μπορεί να υπάρχουν και άλλα αλλεργιογόνα με σημαντική συμμετοχή, κυρίως γάτες και ακάρεα.

Αποκλείστε υποκείμενα νοσήματα: Σε υποψία συστηματικής νόσου, ζητήστε Hb, TKE, λευκοκύτταρα, CRP. Σε υποψία κοκκιωμάτωσης Wegener: C- και p-ANCA, καθώς και παραπομπή σε ΩΡΛ/γο για εκτίμηση και, αν χρειαστεί, βιοψία μύτης.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.