Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Καρδιαγγειακά νοσήματα > Πρώιμες κοιλιακές συστολές, ΠΚΣ

Πρώιμες κοιλιακές συστολές, ΠΚΣ

ICD-10: I49

Διάγνωση

Ευρύ σύμπλεγμα-QRS χωρίς προηγούμενο έπαρμα-P, το οποίο εκλύεται πρώιμα (σχήμα 12). Μερικές φορές το έπαρμα-P μπορεί να εμφανίζεται στο ή μετά το σύμπλεγμα-QRS, το επονομαζόμενο παλίνδρομο-P, ασύγχρονα επάρματα – Τ. Αν η μορφή τους είναι ίδια σε κάθε απαγωγή, ονομάζονται μονοεστιακές ΠΚΣ, αν η μορφολογία των QRS ποικίλλει, ονομάζονται πολυεστιακές, κάτι που σημαίνει ότι ευθύνονται περισσότερες από μία εστίες για τη δημιουργία των ερεθισμάτων. Δύο διαδοχικές ΠΚΣ ονομάζονται ζεύγος ΠΚΣ. ΠΚΣ σε διδυμία σημαίνει ότι κάθε δεύτερη συστολή είναι ΠΚΣ. ΠΚΣ σε τριδυμία σημαίνει ότι κάθε τρίτη συστολή είναι μία ΠΚΣ. Μετά από κάθε ΠΚΣ ακολουθεί μία αναπληρωματική παύλα με μία επιμήκυνση της διαστολής, που ακολουθεί. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του χρόνου επαναπλήρωσης των κοιλιών πριν από την επόμενη συστολή με αποτέλεσμα ο όγκος παλμού να είναι αυξημένος, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό ως μία πιο ισχυρή καρδιακή συστολή.

 

Αιτία

Οι μεμονωμένες ΠΚΣ είναι συνηθισμένες σε άτομα υγιή γενικά από καρδιολογική άποψη. Εντούτοις η πιο συνήθης πιθανή αιτία ΠΚΣ με συχνή εμφάνιση είναι η στεφανιαία νόσος. Διάφορες άλλες αιτίες μπορεί να είναι: Φάρμακα (ιδιαίτερα δακτυλίτιδα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά), βαλβιδοπάθεια, μυοκαρδιοπάθεια, ηλεκτρολυτικές διαταραχές (ειδικά υποκαλιαιμία). Οι εκλυτικοί παράγοντες συχνά σχετίζονται με αυξημένο τόνο του συμπαθητικού (στρες, καφεΐνη, αλκοόλ, λοίμωξη κτλ).

 

Διερεύνηση

Πραγματοποιείται, όταν υπάρχει αύξηση των συμπτωμάτων σε προσπάθεια. Αποκλείονται οι παραπάνω αιτίες.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.