Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Καρδιαγγειακά νοσήματα > Πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων, Παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο

Πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων, Παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο

Ορισμός

Η πρόληψη στην καρδιολογία αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της επανανόσησης από την αντίστοιχη καρδιαγγειακή νόσο. Βασική αρχή αποτελεί η χαρτογράφηση και ο σκοπός των μέτρων κατά γνωστών παραγόντων κινδύνου, καθώς και ο εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο, στα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρέμβαση, τόσο για τα ίδια τα άτομα, όσο και από κοινωνική σκοπιά.

 

Η πρωτογενής πρόληψη συνεπάγεται χαρτογράφηση των παραγόντων κινδύνου σε άτομα υγιή από καρδιολογική πλευρά. Πληροφορίες και οδηγίες με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

 

Η δευτερογενής πρόληψη αφορά ενέργειες, που παρεμποδίζουν την εξέλιξη ή την επανανόσηση μίας ήδη υπάρχουσας νόσου.

 

Διερεύνηση

Παράγοντες κινδύνου για καρδια-/αγγειακή νόσο είναι πρώτα απ’όλα η υπέρταση (στην οποία η υψηλή πίεση παλμού αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για καρδιακή νόσο, πιο ισχυρό ακόμη και από τις τιμές της ΑΠ!), η περιφερική αγγειοπάθεια (ένας από τους πιο ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες για θάνατο σε καρδιαγγειακή νόσο), η διαταραχή λιπιδίων (όσο αφορά υγιή άτομα τιμή στόχος είναι για τη χοληστερόλη < 200, για την LDL < 130, για τη HDL > 45 [σε άντρες], > 55 [σε γυναίκες], για τα τριγλυκερίδια < 150, χαμηλή HDL [< 45 σε άντρες και αντίστοιχα < 55 σε γυναίκες] αυξάνει τον κίνδυνο, ανεξάρτητα από το επίπεδο της LDL και ανεξάρτητα από τη θεραπεία με στατίνες. Το πηλίκο apoB/apoA-1 θεωρείται ως ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας με προτεινόμενη τιμή στόχο < 0,8 [για άντρες]/< 0,7 [για γυναίκες]. Δεν υπάρχει ομοφωνία, όσο αφορά την τιμή-στόχο για την ApoB, apoA ή το πηλίκο, αλλά τιμή < 0,5 συνεπάγεται πολύ χαμηλό κίνδυνο). Το κάπνισμα (ακόμη και το παθητικό κάπνισμα σε διάστημα δεκαετιών!), η μικρή φυσική δραστηριότητα (η αύξηση κινδύνου είναι ίδια, όπως και στο κάπνισμα, υψηλή ΑΠ, υψηλές τιμές λιπιδίων!), η μη ανοχή στη γλυκόζη/διαβήτης, η υψηλή καρδιακή συχνότητα > 70 (τόσο αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου, όσο και καλός προγνωστικός παράγοντας τόσο για την ολική, όσο και για την καρδιαγγειακή θνητότητα μεταξύ των ασθενών με στεφανιαία καρδιακή νόσο. Υψηλός παλμός ηρεμίας συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη τόσο διαβήτη, όσο και παχυσαρκίας), η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, η παχυσαρκία (ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλό πηλίκο περιμέτρου μέσης/περιμέτρου ισχίων), η επίδραση στους νεφρούς (η μικροπρωτεϊνουρία αποτελεί αυτόνομο παράγοντα κινδύνου. Διπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου και ολική θνητότητα, σχετίζεται με τόσο περιφερική αρτηριακή νόσο, όσο και με αγγειοεγκεφαλική νόσο/ΑΕΕ). Η μάσηση καπνού (δεν αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, όταν κάποιος παθαίνει έμφραγμα, πιθανόν εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου αρρυθμίας), το ψυχοκοινωνικό στρες (η αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου στο επίπεδο της υψηλής ΑΠ αντίστοιχα του καπνίσματος, παράγοντες στρες στην οικογένεια και την εργασία, εργασία βάρδιας-/νυχτερινή, θόρυβος από την κυκλοφορία οχημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, κοινωνική απομόνωση, χαμηλή κοινωνική τάξη, συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως θυμός και κατάθλιψη, συνεχής αγωνία για το μέλλον), σύνδρομο κόπωσης, χαμηλή πρόσληψη φρούτων/λαχανικών, καμία πρόσληψη αλκοόλ (παράγοντας χαμηλής προστασίας), υπνική άπνοια με ροχαλητό, φλεγμονή του σώματος (συμβάλλει σε αρτηριοσκλήρυνση, η υψηλή CRP αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου, όχι όμως αιτιολογικό), ο θόρυβος (αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδια-αγγειακής νόσου), τα καυσαέρια πετρελαίου (ειδικά με ψηλές τιμές λιπιδίων ταυτόχρονα). Οι παράγοντες κινδύνου ενισχύουν ο ένας τον άλλο. Το κάπνισμα και η διαταραχή των λιπιδίων εξηγούν περίπου τα 2/3 των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

 

Παράγοντες κινδύνου, που δεν επηρεάζουν, είναι η ηλικία και το αντρικό φύλο. Η κληρονομικότητα αλληλεπιδρά με τους παράγοντες, που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

 

Παράγοντες πρόληψης είναι μεταξύ άλλων η τακτική φυσική δραστηριότητα, ένα καλό κοινωνικό δίκτυο, η κατανάλωση πολλών φρούτων/λαχανικών και η μικρή ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Από την πλευρά της κοινωνικής υγιεινής οι κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τις παραμέτρους, που σχετίζονται με χοληστερόλη, ΑΠ κ.ά.

 

Την ανάλυση του κινδύνου, που διατρέχει κάθε άτομο να ασθενήσει από καρδιο-αγγειακή νόσο, μπορεί κάποιος να τη βρει στο: www.escardio.org

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.