Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Πρωτεϊνουρία, Αλβουμινουρία

Πρωτεϊνουρία, Αλβουμινουρία

ICD-10: R80

Βλέπε επίσης στο Κεφάλαιο: Ενδοκρινολογικά νοσήματα, το υποκεφάλαιο ’’Διαβήτης – συνέχιση της θεραπείας και παρακολούθηση’’ νεφροί.

 

Ορισμός

Η φυσιολογική ποσότητα πρωτεΐνης, που εκκρίνεται στα ούρα, είναι 30 mg το 24ωρο. Το μισό αυτής της ποσότητας είναι πρωτεΐνη μικρού μοριακού βάρους, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η λευκωματίνη (αλβουμίνη).

 

Έκκριση λευκωματίνης:

 

Φυσιολογική:                                       < 20 mg/L,

< 20 μg/λεπτό,

< 30 mg/24ωρο.

 

Μικροαλβουμινουρία:                       30-300 mg/L,

20-200 μg/λεπτό,

30-300 mg/24ωρο.

 

Πρωτεϊνουρία, ήπια:                           300 mg-2 g/24ωρο, > 300 mg/L,

> 200 μg/λεπτό (οριακή τιμή νεφροπάθειας).

 

Πρωτεϊνουρία, μέτρια:                        2-5 g/24ωρο (νεφρωτικό σύνδρομο > 3½ g/24ωρο).

 

Πρωτεϊνουρία, σοβαρή:                     > 5 g/24ωρο.

 

Αιτιολογία

Η μικροαλβουμινουρία φαίνεται ότι είναι μία εκδήλωση βλάβης του αγγειακού ενδοθηλίου, η οποία αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια της αθηροσκληρωτικής διεργασίας, αλλά μπορεί και να αποτελεί μία φυσιολογική κατάσταση χωρίς κλινική σημασία. Παροδική τυχαία πρωτεϊνουρία παρατηρείται σε ουρολοιμώξεις, πυρετό, ορθοστασία, καρδιακή ανεπάρκεια και έντονη φυσική καταπόνηση. Η διάγνωση μικροαλβουμινουρίας/πρωτεϊνουρίας μπαίνει αρχικά μετά από δύο θετικές δοκιμασίες από σύνολο τριών μέσα σε 2-6 μήνες. Σε εμμένουσα πρωτεϊνουρία αρχικά τίθεται η υποψία σπειραματονεφρίτιδας (σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει επίσης αιματουρία). Επίσης τίθεται η υποψία διαβητικής νεφροπάθειας, στένωσης της νεφρικής αρτηρίας, κακοήθους υπέρτασης, νεφρικής κύστης, αποφρακτικής βλάβης, που εμποδίζει τη ροή των ούρων, ΣΕΛ.

 

Συμπτώματα

Η πρώτη εκδήλωση συνήθως είναι ούρα, που αφρίζουν. Άλλο σημείο σοβαρής πρωτεϊνουρίας είναι τα οιδήματα, που μπορεί και να αποτελούν μία από τις εκδηλώσεις νεφρωτικού συνδρόμου.

 

Διερεύνηση

Διενέργεια γενικής ούρων με επαναλήψεις (πρωτεΐνες ούρων, στικ ούρων για μικροαλβουμινουρία, ερυθρά, λευκά, νιτρώδη), αρχικά έλεγχος της ΑΠ, της Hb, της CRP, της ΤΚΕ, των ηλεκτρολυτών, της γλυκόζης πλάσματος, της χοληστερόλης ορού, λευκωματίνης ορού,  της κυστατίνης-C ορού (αρχική τιμή για εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας). Τα στικ για έλεγχο των πρωτεϊνών ούρων ανιχνεύουν κυρίως τη λευκωματίνη από το κατώτερο (φυσιολογικό) όριο των 100-300 mg/L. Για την ανίχνευση μικροπρωτεϊνουρίας απαιτούνται ειδικές δοκιμαστικές ταινίες (στικ)!: Έλεγχος της κρεατινίνης ορού ή προτιμότερο της κάθαρσης κρεατινίνης (όταν πρόκειται για παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας), ακρόαση των νεφρικών αρτηριών! Επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη η διενέργεια ηλεκτροφόρησης.

 

Η κάθαρση ιοεξόλης αποτελεί σημείο αναφοράς και την καλύτερη μέθοδο για την εκτίμηση του επιπέδου της νεφρικής λειτουργίας. Όταν υπάρχει υποψία νεφρίτιδας, να ζητάτε δοκιμασία αγγειίτιδας (p-ANCA)! Ο υπολογισμός της κάθαρσης κρεατινίνης σε mL/λεπτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο:

1,23 x (140 – την ηλικία) x το βάρος σώματος σε kg διά της κρεατινίνης ορού σε mmol/L (για άντρες). 1,04 x (140 – την ηλικία) x το βάρος σώματος σε kg διά της κρεατινίνης ορού σε mmol/L (για γυναίκες).

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.