Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Προστατοδυνία, Χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα, Σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου

Προστατοδυνία, Χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα, Σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου

ICD-10: R10.2

Ορισμός

Αντί για την προηγούμενη ονομασία ΄΄Χρόνια προστατίτιδα΄΄ χρησιμοποιείται σήμερα η ονομασία Χρόνιο πυελικό άλγος ή Σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους (CPPS) ή Πυελική μυονευροπάθεια.

 

Αιτιολογία

Συνήθως αδιευκρίνιστη. Συχνά ερμηνεύεται ως αβακτηριακή προστατίτιδα, αλλά στην πραγματικότητα δε σχετίζεται καθόλου με τον προστάτη. Η αιτία του συμπτώματος φαίνεται να είναι ο σπασμός/κράμπα των πυελικών μυών. Μερικές φορές προκαλείται από στρες, κάτι αντίστοιχο με την κεφαλαλγία από στρες. Μία ερμηνεία, που προτείνεται επίσης είναι η αγγειοσύσπαση στην περιοχή του περινέου, καθώς και το ότι πρόκειται για συμπτωματολογία, που εκδηλώνεται δευτεροπαθώς μετά από λοίμωξη, ψύξη ή τραυματισμό μέσω ανεπαρκούς κεντρικής και/ή περιφερικής ρύθμισης του πόνου (πβ. ινομυαλγία). Άλλο προτεινόμενο μοντέλο ερμηνείας είναι η λειτουργική δυσλειτουργία των μυών του περινέου.

 

Συμπτώματα

Συνήθως χωρίς καθόλου διαταραχές ούρησης (αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην οξεία και χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, στις οποίες είναι τυπική η εκδήλωση καυσαλγίας και/ή πόνου). Τα συμπτώματα ποικίλλουν ιδιαίτερα από άλγος στην περιοχή της ουροδόχου κύστης, του περινέου/της ΟΜΣΣ και των όρχεων. Συχνά εκδηλώνεται πόνος χαμηλά στην έσω επιφάνεια των μηρών, μερικές φορές καύσος κατά την ούρηση, συχνουρία, επώδυνη εκπσερμάτιση. Τα συμπτώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υποτροπιάζουν εύκολα- ιδιαίτερα σε ψύχος. Πολλές φορές έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες στον ασθενή για τα συμπτώματά του, κάτι το οποίο αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία του.

 

Αντικειμενική εξέταση

Ευαισθησία στην ψηλάφηση της περιοχής των μυών του περινέου, που βρίσκονται δίπλα στον προστάτη. Στο 50% περίπου των περιπτώσεων εκδηλώνεται ευαισθησία του προστάτη.

 

Διαφορική διάγνωση

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα.

 

Διερεύνηση

Κλινική διάγνωση, βασισμένη κυρίως στις υποκειμενικές ενοχλήσεις, αντικειμενικά ευρήματα με ευαισθησία στους μύες του περινέου και αποκλεισμός φλεγμονής/άλλης παθολογικής κατάστασης των ουροφόρων οδών και του προστάτη. Στικ ούρων. Αν κριθεί απαραίτητο, καλλιέργεια ούρων, PSA-ορού, δακτυλική ψηλάφηση του προστάτη και των μυών της περιοχής της πυέλου. Γενικά διερεύνηση που να εστιάζει σε κάποια υποκείμενη νόσο. Το ιστορικό αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Καθησύχαση του ασθενή. Να αποφεύγεται η ουρηθροκυστεοσκόπηση, όταν είναι φυσιολογικές οι εξετάσεις των ούρων.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.