Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογικά νοσήματα > Παραρινοκολπίτιδα, Ρινοκολπίτιδα

Παραρινοκολπίτιδα, Ρινοκολπίτιδα

ICD-10: Οξεία παραρινοκολπίτιδα: J01, Χρόνια παραρινοκολπίτιδα: J32

Ορισμός

Φλεγμονή ενός ή περισσότερων παραρινικών κόλπων ανεξαρτήτως της αιτίας. Η ’’κολπίτιδα’’ συχνά είναι στην πράξη ρινοκολπίτιδα – εξαίρεση αποτελεί η οδοντογενής παραρινοκολπίτιδα και ο όγκος των παραρινικών κόλπων. Κολπίτιδα όλων των παραρινικών κόλπων μαζί: Προσβάλλονται όλοι οι παραρινικοί κόλποι. Χρόνια παραρινοκολπίτιδα: Ενοχλήσεις > 3 μήνες.

 

Αιτιολογία

Υπεραντιδραστικότητα, ερεθιστικοί παράγοντες των βλεννογόνων, αλλεργιογόνα. Από φάρμακα (αποκλειστές α-1 υποδοχέων, όπως τεραζοσίνη, δοξαζοσίνη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ΜΣΑΦ [κίνδυνος υπάρχει ακόμη και με σκευάσματα COX-1], β-αποκλειστές, αναστολείς-ΜΕΑ κ.ά.). Λοιμώξεις: Ιοί, βακτηρίδια (πιο συχνά πνευμονιόκοκκοι και αιμόφιλος της γρίπης. Γενικά Chlamydia pneumoniae, M.Catarrhalis, αναερόβια, gram αρνητικά βακτηρίδια), μύκητες. Οι λοιμώξεις συχνά ξεκινούν από τη μύτη. Οδοντικές λοιμώξεις.

 

Συμπτώματα

Αίσθημα βάρους στο πρόσωπο, άλγος κατά το σκύψιμο μπροστά, ευαισθησία στην επίκρουση, μερικές φορές ευαισθησία των δοντιών κ.ά..

Δεν έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κλινικά κριτήρια για τη διάγνωση μιας βακτηριακής παραρινοκολπίτιδας (βλέπε παρακάτω στην παράγραφο: Διερεύνηση). Μερικές φορές συμπτώματα άσθματος. Η διάρκεια μιας παραρινοκολπίτιδας είναι περίπου 2½ εβδομάδες.

 

Οξεία ηθμοειδίτιδα (επικίνδυνη κατάσταση): Ερυθρότητα, οίδημα, ευαισθησία στη ρίζα της μύτης και τους έσω κανθούς. Συχνά προηγείται λοίμωξη των άνω αεροφόρων οδών. Υψηλός πυρετός, επίδραση στη γενική κατάσταση. Χωρίς κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει απόστημα του οφθαλμικού κόγχου ή θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου.

 

Στα παιδιά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι παραρινικοί κόλποι και φυσιολογικά προσβάλλονται από λοιμώξεις αποκλειστικά οι ηθμοειδείς κυψέλες και οι γναθιαίοι κόλποι. Οι γναθιαίοι κόλποι σπάνια προσβάλλονται πριν από την ηλικία των 7-8 ετών.

 

Διαφορική διάγνωση

Ενήλικες: Ρινίτιδα, κεφαλαλγία τάσης, λοίμωξη οδόντων, έρπητας ζωστήρας, νευραλγία, οφθαλμικό άλγος, καρκίνος παραρινικών κόλπων, κοκκιωμάτωση Wegener (σκεφτείτε τον έλεγχο των C-ANCA). Παιδιά: Όγκος (τότε όμως η εξέλιξη δεν είναι τόσο ταχεία). Σε μονόπλευρη ρινική καταρροή: Ατρησία ρινικών χοανών, ξένο σώμα.

 

Διερεύνηση

Εκτίμηση κλινικής εικόνας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ρινοσκόπηση μετά από αποσυμφόρηση. Τα ακόλουθα είναι υψηλής διαγνωστικής αξίας: Η οδός του πύου, η κακοσμία (υποκειμενική αίσθηση δυσοσμίας), διάρκεια > 10 ημέρες, καθώς και η διαπίστωση συγχρόνως των ακόλουθων σημείων: Μονόπλευρο άλγος παρειάς και/ή δοντιών, διφασική (αρχικά λοίμωξη των άνω αεροφόρων οδών, που υποχωρεί, αλλά ενισχύει τα συμπτώματα της παραρινοκολπίτιδας) νόσηση και ρινοπυόρροια. Η μέτρηση της ΤΚΕ/CRP είναι αναξιόπιστη, γιατί η ποσότητα του ιστού είναι πολύ μικρή, για να γίνει μία πλήρης αντίδραση. Ωστόσο μία CRP > 10 ενισχύει την υποψία βακτηριακής λοίμωξης. Η ευαισθησία στην επίκρουση, το αίσθημα βάρους κεφαλής και το άλγος κατά το σκύψιμο μπροστά αποτελούν εντελώς μη ειδικά σημεία και διαπιστώνονται τόσο σε ιογενούς όσο και σε βακτηριακής αιτιολογίας παραρινοκολπίτιδες.

Κάποιες φορές ο υπέρηχος ή η ακτινογραφία των γναθιαίων κόλπων δείχνουν απλώς ότι υπάρχει μείωση του περιεχόμενου αέρα, αλλά δε διευκρινίζουν την αιτία. Το ίδιο διαπιστώνεται μεταξύ άλλων σε λοίμωξη των άνω αεροφόρων οδών, σε αλλεργική ρινίτιδα, σε ρινικούς πολύποδες, άσθμα και παραρινοκολπίτιδα (τόσο βακτηριακή όσο και ορώδη). Σε υποτροπή μερικές φορές μπορεί η διάγνωση να τεκμηριωθεί με CT/ενδοσκόπηση και/ή παρακέντηση κόλπων. Η καλλιέργεια του ρινοφαρυγγικού εκκρίματος δεν προσφέρει αξιόπιστη πληροφορία. Εκμαιεύστε από το ιστορικό τυχόν πληροφορίες για ύπαρξη υπεραντιδραστικών βλεννογόνων (αλλεργική και μη αλλεργική ρινίτιδα, πολυποδίαση, άσθμα).

Όταν οι υποτροπές παραρινοκολπίτιδας είναι πολλές, δικαιολογείται δοκιμασία για ύπαρξη αλλεργίας (phadiatop), ΤΚΕ (αν είναι υψηλή, έλεγχος c-ANCA με ερωτηματικό στην πιθανή διάγνωση, για ύπαρξη κοκκιωμάτωσης Wegener), λευκοκύτταρα και τύπος τους, IgG, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι υποκατηγορίες τους με ερωτηματικό στη διάγνωση για πιθανή ύπαρξη ανοσοανεπάρκειας.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.