Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Ουρολοιμώξεις σε γυναίκες – Κυστίτιδα, οξεία κυστίτιδα, λοίμωξη του κατωτέρου ουροποιητικού.

Ουρολοιμώξεις σε γυναίκες – Κυστίτιδα, οξεία κυστίτιδα, λοίμωξη του κατωτέρου ουροποιητικού.

ICD-10: N30

Πρωτολοίμωξη:

 

Ορισμός

Βακτηριακή προσβολή της ουροδόχου κύστης. Η καλλιέργεια ούρων είναι θετική, όταν (σε δείγμα ούρων μέσης ούρησης) ανευρίσκεται E.Coli και άλλα πρωτοπαθή (αντίθετο: Ευκαιριακά) παθογόνα σε αριθμό > 10.000-100.000 βακτ./ml, (ανάλογα και με το είδος του βακτηρίου και το εργαστήριο). Όταν ταυτόχρονα συνυπάρχει συμπτωματολογία, τα κατώτερα όρια, όσο αφορά τα gram(-), είναι 1000 βακτ./mL.

 

Αιτιολογία

Ε.Coli (>80%). Staph. Saprophyticus (ιδιαίτερα στην αρχή του φθινοπώρου). Morganella/Proteus σπάνια, αλλά απαιτείται ειδική θεραπεία και παρακολούθηση. Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση της σεξουαλικής συνέρευσης με τον κίνδυνο κυστίτιδας.

 

Συμπτωματολογία

Συχνουρία, τσούξιμο κατά την ούρηση, άλγος στην περιοχή της ουροδόχου κύστης και μερικές φορές αντανάκλαση πίσω στη σπονδυλική στήλη.

 

Διάγνωση

Η πιθανότητα βακτηριουρίας είναι > 90% για γυναίκες με τυπικά συμπτώματα. Σε ασθενή χωρίς τα συμπτώματα του άλγους της νεφρικής χώρας και του πυρετού δε χρειάζεται να γίνει stick ούρων. Μπορείτε να χορηγήσετε κατευθείαν θεραπεία.

Σε stick ούρων αρνητικό τόσο για νιτρικά, όσο και για λευκοκύτταρα, η πιθανότητα ουρολοίμωξης ανέρχεται παρ’όλα αυτά σε περίπου 50%.

Στις τυπικές περιπτώσεις η δοκιμασία νιτρικών είναι θετική (ο Saprophyticus δε δίνει θετική δοκιμασία νιτρικών – μάλιστα συνήθως η γενική ούρων είναι αρνητική, όταν ο χρόνος επώασης είναι < 4 ωρών). Ίσως να ανευρίσκονται λευκοκύτταρα στο stick ούρων. Η καλλιέργεια ούρων αποβαίνει θετική.

Ζητήστε καλλιέργεια σε πυρετό, υποψία πυελονεφρίτιδας (ζητήστε CRP!), εγκυμοσύνη, σε αποτυχία θεραπείας παρά τη λήψη αντιβιοτικών για 3-5 24ωρα, ή σε άτυπη κλινική εικόνα.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.