Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Ουρολοιμώξεις σε άντρες – Κυστίτιδα. Λοίμωξη κατώτερου ουροποιητικού.

Ουρολοιμώξεις σε άντρες – Κυστίτιδα. Λοίμωξη κατώτερου ουροποιητικού.

ICD-10: N30

Αιτιολογία

Συνήθως οφείλεται σε συγκεκριμένη αιτία των περιφερικών τμημάτων του ουροποιητικού. Τέτοιες ιδιαίτερες καταστάσεις, που μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση ούρων (υπερπλασία προστάτη, άλλες καταστάσεις, που παρεμποδίζουν τη ροή των ούρων, νευρογενείς διαταραχές της κύστης), αλλά και άλλες συνθήκες στην ουροδόχο κύστη, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων (καθετήρες, λιθίαση ουροδόχου κύστης, κακοήθειες). Επίσης είναι συχνές οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις από τα ίδια στελέχη βακτηρίων.

 

Συμπτώματα

Δυσουρία, πολυουρία, υπερηβικά άλγη. Μπορεί να συνυπάρχει πυρετός. Επίσης μερικές φορές μπορεί να υπάρχει άλγος στην οσφυική χώρα της ΣΣ.

 

Διερεύνηση

Δοκιμασία νιτρικών, καλλιέργεια ούρων, CRP για καθορισμό του βαθμού της λοίμωξης, δακτυλική εξέταση από το ορθό. Όταν πρόκειται για επαναλοίμωξη: Ουρογραφία, έλεγχος του υπολοίπου των ούρων και του χρόνου της ούρησης. Ίσως χρειαστεί κυστεοσκόπηση.

 

Διάγνωση

Θετική δοκιμασία νιτρικών/θετική καλλιέργεια ούρων. Όταν πρόκειται για Ε.Cοli, απαιτείται ανεύρεση >1.000-100.000 βακτ/ml στην καλλιέργεια ούρων και το δείγμα του μέσου της ούρησης (ανάλογα και με το βακτηριακό στέλεχος και το εργαστήριο).

 

Δ.διάγνωση

Χλαμυδιακή λοίμωξη, γονόρροια, προστατίτιδα.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.