Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Ουραιμία, Νεφρική ανεπάρκεια

Ουραιμία, Νεφρική ανεπάρκεια

ICD-10: N19.-P

Βλέπε και το υποκεφάλαιο ’’Πρωτεϊνουρία’’ στο παρόν κεφάλαιο, καθώς και το ’’Διαβήτης- συνέχιση της θεραπείας και παρακολούθηση’’ κάτω από την επικεφαλίδα Νεφροί!

 

Ορισμός

Ανεπαρκής λειτουργία των νεφρών. Η εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας γίνεται με το δείκτη GFR mL/λεπτό (Ταχύτητα σπειραματικής διήθησης). Συμπτώματα εκδηλώνονται σε μείωση της νεφρικής λειτουργίας > 70%.

(GFR < περίπου 20 mL/λεπτό).

GFR ≥ 90 mL/λεπτό = φυσιολογική νεφρική λειτουργία.

GFR 60-89 mL/λεπτό = ήπια ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας.

GFR 30-59 mL/λεπτό = μέτρια νεφρική ανεπάρκεια.

GFR 15-29 mL/λεπτό = σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

GFR < 15 mL/λεπτό = νεφρική ανεπάρκεια/τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας.

 

Αιτιολογία

 Χρόνια ανεπάρκεια εξαιτίας της ηλικίας (η πιο συχνή αιτία), φλεγμονές των νεφρών (πυελονεφρίτιδα, αγγειίτιδα κ.ά.), διαβήτης (νεφροσκλήρυνση), υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, κυκλοφορική ανεπάρκεια στους νεφρούς (εξαιτίας αγγειοσκλήρυνσης των νεφρικών αρτηριών, νεφρική αρτηριοσκλήρυνση), αποφρακτικά αίτια (μεγάλος προστάτης, όγκος, νευροπαθητική ουροδόχος κύστη, οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση), αμυλοείδωση, ΣΕΛ, κύστεις νεφρών, κληρονομικές νεφρικές νόσοι.

Η οξεία ανεπάρκεια εξαιτίας παροδικής διαταραχής στην αιματική κυκλοφορία των νεφρών (σε συνδυασμό με έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπόταση, λοίμωξη, αφυδάτωση, δηλητηρίαση [από αλκοόλ, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, μανιτάρια, λίθιο, θεοφυλλαμίνη κ.ά.], οξέα αποφρακτικά αίτια, όπως από υπερπλασία προστάτη, νεφρολιθίαση).

 

Συμπτώματα

Η χρόνια ανεπάρκεια αρχικά είναι ασυμπτωματική. Αυξανόμενη αρτηριακή πίεση, ίσως αναιμία, σταδιακά κόπωση, μειωμένη όρεξη και βάρος, ναυτία, ίσως κνησμός, οίδημα. Όψιμα συμπτώματα είναι καρδιο-αγγειακή νόσος (ΑΕΕ, έμφραγμα μυοκαρδίου, περιφερική αρτηριακή ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια). Όταν η απώλεια των πρωτεϊνών είναι μεγάλη, ούρα που αφρίζουν.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια: Μείωση/διακοπή της παραγωγής ούρων, ναυτία- ίσως εμετός, πεσμένη φυσική κατάσταση, ενδεχομένως σύγχυση και απώλεια συνείδησης.

 

Αντικειμενική εξέταση

Αρχικά ασυμπτωματικός. Μικροπρωτεϊνουρία, ίσως ανεύρεση πρωτεΐνης στη γενική ούρων. Βαθμηδόν ελάττωση της τιμής της αιμοσφαιρίνης, αύξηση της Α.Π., ενδεχομένως σημεία αρτηριοσκλήρωσης, οίδημα, αυξημένες τιμές λιπιδίων.

Διερεύνηση

Ο έλεγχος της κρεατινίνης-ορού αποτελεί έλεγχο ρουτίνας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αίτια ψευδών τιμών είναι μεταξύ άλλων η μικρή ηλικία και η κακή κατάσταση του ασθενή, οι κακώσεις του μυικού ιστού, η ήπια νεφρική ανεπάρκεια. Η μέτρηση της κάθαρσης της κρεατινίνης (βλέπε το παρακάτω σχήμα) προσφέρει πιο ακριβή εκτίμηση. Προτείνεται η αντικατάσταση της μέτρησης της κρεατινίνης-ορού με την μέτρηση του βιοδείκτη: Κυστατίνη C, για να τεθεί η διάγνωση. Παρατηρείται ότι συσχετίζεται καλά με το ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR) και τα εργαστήρια υπολογίζουν την τιμή της κυστατίνης σε σχέση με τις μεταβολές της τιμής GFR (στμ. Η κυστατίνη-C αυξάνεται, όσο ελαττώνεται η τιμή του ΡΣΔ).

Ουρία-ορού, αλβουμίνη-ούρων, μικροαλβουμίνη-ούρων, Α.Π., γλυκόζη-πλάσματος, Hb, αλβουμίνη-ορού, χοληστερόλη-ορού (HDL, LDL), τριγλυκερίδια-ορού, ηλεκτρολύτες-ορού, ασβέστιο-ορού, ακρόαση νεφρικών αρτηριών, έλεγχος κυστατίνης C-ορού, ως τιμή αναφοράς, όσο αφορά τη νεφρική λειτουργία, η οποία στη συνέχεια ακολουθείται από έλεγχο της κρεατινίνης-ορού. Σε υποψία νεφρίτιδας, έλεγχος τυχόν αγγειίτιδας (p-ANCA). Περαιτέρω παραπομπή για έλεγχο του βυθού του οφθαλμού. Η κάθαρση της κρεατινίνης σε mL/λεπτό υπολογίζεται σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα:

(140 – Ηλικία [σε έτη]) x ΒΣ [kg] (x 0,85 για γυναίκες) διά 72 x Kρεατινίνη-ορού [mg/dL] για κρεατινίνη-ορού σε mg/dL.

Κάπνισμα;

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.