Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Σκληρίες οσχέου

Σκληρίες οσχέου

ICD-10: D40

Ορισμός

Σκληρία οσχέου, την οποία είτε διαπιστώνει ο ίδιος ο ασθενής (τις περισσότερες φορές) ή ο γιατρός κατά την εξέταση ρουτίνας του οσχέου. Μερικές φορές υπάρχει ευαισθησία, αλλά τις περισσότερες φορές διαπιστώνεται μόνο ένα ’’οζίδιο με ευαισθησία’’ χωρίς άλλα συμπτώματα.

 

Αιτιολογία

Υδροκήλη: Συλλογή υγρού στην ελυτροειδή απόφυση, που βρίσκεται έξω από τους όρχεις.

Σπερματοκήλη/κύστη επιδιδυμίδας: Παραμονή σε διάφορες θέσεις, η οποία συχνά συνδέεται με το μέσο διάφραγμα του όρχεως (Αλλήρειο ή ορχικό δικτύο), όπου πολλά τέτοια εσπειραμένα σπερματοφόρα σωληνάρια συγκλίνουν, ώστε βαθμηδόν να γίνονται απλώς ένας πόρος επιδιδυμίδας.

Κιρσοκήλη: Κιρσοί σπερματικού (ή ελικώδους) πλέγματος.

 

Συμπτώματα

Υδροκήλη: Μονόπλευρη, μερικές φορές αμφοτερόπλευρη, μέτριο ως έντονο κλυδάζον οίδημα στο όσχεο. Η ευαισθησία είναι σπάνια. Συχνή, ακίνδυνη. Οι υδροκήλες μεγάλου μεγέθους μερικές φορές δημιουργούν κοσμητικό πρόβλημα ή είναι ενοχλητικές.

Σπερματοκήλη/κύστη επιδιδυμίδας: Μονόπλευρη, συχνά μεγέθους μπίλιας (το οποίο, μπορεί να ποικίλλει), σπάνια ευαίσθητη, συχνή κατάσταση ακίνδυνη. Οι μεγάλου μεγέθους σπερματοκήλες μερικές φορές δημιουργούν ενοχλήσεις. Δεν είναι σπάνιο να ανησυχεί ο ασθενής για πιθανή κακοήθεια.

Κιρσοκήλη: Αίσθημα βάρους και πίεσης στο ένα ημιμόριο του οσχέου (μερικές φορές αμφοτερόπλευρα). Επιδεινώνεται στην όρθια θέση. Ανώδυνο.

 

Αντικειμενική κατάσταση

Υδροκήλη: Μερικές φορές πιεστική σκληρία με ήπιο κλυδασμό. Φωτοδιαπερατή.

Σπερματοκήλη/κύστη επιδιδυμίδας: Κυστική βλάβη, συχνά αρκετά σκληρή, που κατά κανόνα διαχωρίζεται με σαφήνεια από τους όρχεις. Σε αμφιβολία υπερηχογραφικός έλεγχος.

Κιρσοκήλη: Έντονη σκληρία, που ασκεί πίεση κατά κανόνα αριστερόπλευρη. Αυξάνει σε όρθια θέση και με τη δοκιμασία Valsalva. Συνήθως κατά την επισκόπηση διαπιστώνεται το ελικοειδές φλεβικό πλέγμα.

 

Διαφορική διάγνωση

Οξεία επιδιδυμίτιδα: Συνήθως οι παραπάνω καταστάσεις δε συνοδεύονται από πυρετό ή έντονη ευαισθησία. Αν κάποιος ηλικιωμένος, που φέρει καθετήρα, αναζητεί ιατρική βοήθεια για επώδυνη σκληρία στο ένα ημιμόριο του οσχέου, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από πυρετό, τότε πρέπει η συγκεκριμένη κατάσταση να αντιμετωπίζεται ως οξεία επιδιδυμίτιδα. Ως θεραπεία συνιστάται η χορήγηση αντιβιοτικών. Απαιτείται εισαγωγή, όταν έχει επηρεαστεί η γενική κατάσταση ή σε υψηλό πυρετό.

Συστροφή όρχεως: Όταν ένα μικρό αγόρι ή ένας έφηβος προσέρχεται στο ιατρείο εξαιτίας άλγους αιφνίδιας έναρξης στο όσχεο, τότε σε γενικές γραμμές δε σχετίζεται με τις παραπάνω διαγνώσεις. Παραπομπή αμέσως σε ΤΕΠ χειρουργικής. Θυμηθείτε ότι η συστροφή όρχεως μπορεί να παρουσιαστεί και σε ασθενείς ώριμης ηλικίας.

Συστροφή υδατίδας κύστης Morgagni: Δε χρειάζεται να το σκεφτείτε στην παρούσα κατάσταση. Κατά κανόνα η διάγνωση γίνεται διεγχειρητικά κατά τη διερεύνηση, που γίνεται σε υποψία συστροφής όρχεως.

Καρκίνος όρχεως: Πρέπει πάντα να εξετάζεται το ενδεχόμενο καρκίνου σε σκληρία στο όσχεο, η οποία δε ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ από τον όρχι. Όταν τα ευρήματα είναι τυπικά για καρκίνο, επικοινωνείστε τηλεφωνικώς με ουρολόγο και αποφασίστε με εκείνον για τον τρόπο επικοινωνίας του ασθενή μαζί του, όσο αφορά τη συζήτηση και την ενημέρωση του ασθενή. Διαφορετικά χορηγείται παραπεμπτικό για υπερηχογραφικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα τις επόμενες εβδομάδες. Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από την περίπτωση εκείνη στην οποία το υπερηχογράφημα αποκαλύπτει εντελώς ομοιογενή αρχιτεκτονική στο παρέγχυμα των όρχεων, απαιτείται επικοινωνία με ουρολόγο για εκτίμηση.

 

Διερεύνηση

Συνήθως τα ψηλαφητικά ευρήματα αρκούν για τη διάγνωση. Η καλύτερη εξέταση του οσχέου είναι σε όρθια θέση, στην οποία μπορείτε να ψηλαφήσετε προσεκτικά κάθε ημιμόριο του οσχέου χωριστά και να εκτιμήσετε το σχήμα του όρχεως, το μέγεθος και τη σύσταση. Στη συνέχεια η εξέταση του ασθενή συνεχίζεται σε σκοτεινό δωμάτιο, όπου με τη βοήθεια ενός ισχυρού φακού, ο οποίος τοποθετείται πίσω από το όσχεο, μπορείτε να ελέγξετε πόσο φωτοδιαπερατή είναι μία σκληρία ή σε διαφορετική περίπτωση να διαπιστώσει ότι δεν είναι φωτοδιαπερατή.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος έχει αρκετά υψηλή διαγνωστική αξία, όταν τα ψηλαφητικά ευρήματα είναι διφορούμενα. Ο ακτινοδιαγνωστικός έλεγχος (Röntgen) αντενδείκνυται.

Κιρσοκήλη: Όταν εκδηλώνεται αιφνίδια και επί πλέον εντοπίζεται δεξιά, το επόμενο διαγνωστικό βήμα είναι η ΑΤ κοιλίας (πρόκειται για οπισθοπεριτοναϊκή διεργασία;).

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: Σκληρία του οσχέου, που διαχωρίζεται κατά την ψηλάφηση από τον όρχι (εξωορχική βλάβη) είναι σχεδόν πάντα καλοήθης, ενώ, όταν η βλάβη είναι ενδοορχική, σχεδόν πάντα αφορά κακοήθεια.

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.