Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Οστρακιά

ICD-10: A38

Αιτιολογία

Βήτα αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι. Χρόνος επώασης: 2-5 ημέρες.

 

Συμπτώματα

Συνήθως εξάνθημα μικροκκιώδες με όψη γυαλόχαρτου. Το μέτωπο και οι παρειές μπορεί να έχουν ερυθρή όψη, ενώ η περιοχή γύρω από το στόμα να είναι ωχρή. Η γλώσσα έχει όψη φράουλας. Το εξάνθημα αρχίζει συνήθως από τη βουβωνική χώρα και στη συνέχεια επεκτείνεται προς την ιγνυακή χώρα, τη μασχαλιαία χώρα και μετά στον κορμό του σώματος. Τα άκρα προσβάλλονται τελευταία από το εξάνθημα.

 

Το εξάνθημα μπορεί προοδευτικά να σχηματίσει συρρέουσες βλάβες. Μετά από 1-4 εβδομάδες ακολουθεί απολέπιση. Εκτός από τις δερματικές εκδηλώσεις μπορεί να παρουσιαστεί πονόλαιμος, εμετοί, κοιλιαλγία. Ο φάρυγγας είναι έντονα ερυθρός, οι αμυγδαλές διογκωμένες και ερυθρές. Στις γωνίες του στόματος εμφανίζονται ραγάδες (σχισίματα). Τις πρώτες 3-4 ημέρες εκδηλώνεται πυρετός μέχρι 40ºC με συνοδό πονόλαιμο και ενάνθημα.

 

Επιπλοκές: Ωτίτιδα, πνευμονία, σπειραματονεφρίτιδα.

 

Μεταδοτικότητα: Η ελάττωση της μολυσματικότητας είναι ταχεία και επιτυγχάνεται αμέσως μετά το δεύτερο 24ωρο χορήγησης πενικιλίνης. Τα αδέρφια του παιδιού, που ασθενεί, πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για 3 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

 

Διάγνωση

Οι ανεύρεση στρεπτόκοκκων σε φαρυγγικό επίχρισμα γίνεται με την ταχεία δοκιμασία ή με καλλιέργεια.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.