Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Παιδιατρικά νοσήματα > Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

ICD-10: B27

Ορισμός

Λοίμωξη, που οφείλεται στον ιό Ebstein-Barr.

 

Συμπτώματα

Πυρετός συνήθως 39ºC, πονόλαιμος, δυσκαταποσία και σε πολλές περιπτώσεις έκδηλη καταβολή. Μερικές φορές η έναρξη της νόσου χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από οίδημα των λεμφαδένων.

 

Αντικειμενική εξέταση

Υψηλός πυρετός, οίδημα περιστοματικό, αμυγδαλίτιδα με χαρακτηριστικό λευκοκίτρινο επίχρισμα, ηπατοσπληνομεγαλία, εξάνθημα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά (αμπικιλίνη), οιδηματώδεις λεμφαδένες τοπικά.

 

Διαφορική διάγνωση

Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα (κάνετε καλλιέργεια). Δεν είναι ασυνήθιστο να συνυπάρχει στρεπτοκοκκική λοίμωξη με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Σε διάφορες ιώσεις εμφανίζονται συμπτώματα αμυγδαλίτιδας.

 

Διερεύνηση

Η δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου βγαίνει θετική μετά από νόσηση διάρκειας μιας εβδομάδας. Διαφορική διάγνωση: Τυπική μονοκυττάρωση με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού των άτυπων λεμφοκυττάρων (κύτταρα Mc Kinley). Ειδικά αντισώματα (αντίδραση Paul Burnells). Με τον ηπατολογικό έλεγχο διαπιστώνεται παθολογικό ήπαρ (Η ALAT/SGPT χρειάζεται τον ίδιο χρόνο, για να αυξηθεί, όσο χρειάζεται, και η ταχεία δοκιμασία μονοπυρήνωσης, για να αποβεί θετική).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.