Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Λειτουργικός υπογοναδισμός σε άντρες, Έλλειψη τεστοστερόνης

Λειτουργικός υπογοναδισμός σε άντρες, Έλλειψη τεστοστερόνης

ICD-10: E29.1

Βλέπε και το υποκεφάλαιο: Υπογοναδισμός σε άντρες στο κεφάλαιο: Ενδοκρινικά νοσήματα!

 

Ορισμός

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, που συνδυάζεται με εκδήλωση συμπτωμάτων.

 

Αιτιολογία

Μεγάλη ηλικία, υπερβολικό βάρος, διαβήτης-2, ΧΑΠ, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (η μπύρα περιέχει οιστρογόνα = χημικός ευνουχισμός!), χρόνιο στρες, κίρρωση ήπατος, αιμοχρωμάτωση, νόσος του φλοιού των επινεφριδίων (Addison, Cushing), ρευματικά νοσήματα, λοιμώξεις, φάρμακα (οιστρογόνα, αναβολικά στεροειδή, σπειρονολακτόνη), μειωμένη έκκριση της GnRH από τον υποθάλαμο ή μειωμένη ευαισθησία των υποδοχέων των κυττάρων του Leydig για την LH και την FSH.

Δεν είναι μόνο τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που καθορίζουν τη βιολογική διαθεσιμότητα της παραγόμενης τεστοστερόνης, αλλά συμμετέχουν τόσο τα ανδρογόνα- με την ευαισθησία των υποδοχέων απέναντί τους, όσο και η ικανότητα προσκόλλησης των ανδρογόνων στην πρωτεΐνη μεταφοράς (SHBG).

 

Συμπτώματα

Κατάπτωση, κόπωση, μειωμένη ενεργητικότητα/ικανότητα πρωτοβουλίας, μεταβολές της διάθεσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η επιθετικότητα και η ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου, μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον, διαταραχές στύσης, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, επιδείνωση της μνήμης, αυξημένα επίπεδα αποθηκευμένου λίπους (μεταξύ άλλων λίπος κοιλιακής χώρας) με ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, μειωμένη μυική μάζα (στα άκρα του σώματος), διαταραχές ισορροπίας, αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης, αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένος κίνδυνος καρδι/αγγειακής νόσου.

 

Διερεύνηση

Ψηλάφηση όρχεων, προστάτη, έλεγχος FSH, LH, προλακτίνης, τεστοστερόνης, SHBG, PSA. Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης ορού είναι χαμηλά, γίνεται έλεγχος και της Τ4/TSH ορού και της κορτιζόλης ορού. Τιμές τεστοστερόνης ≥ 15 είναι φυσιολογικές, 8-15 θεωρούνται ενδιάμεσες και < 8 είναι πιθανώς χαμηλές. Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα στη διάγνωση, από τη στιγμή που θεωρείται φυσιολογική η διακύμανση των επιπέδων της τεστοστερόνης. Κατά τη διάρκεια του 24ώρου, τα επίπεδα είναι χαμηλότερα κατά 30% το απόγευμα. Αξιόπιστες θεωρούνται οι τιμές, που έχουν ληφθεί τις πρωινές ώρες x 2 φορές!

Χαμηλή τεστοστερόνη-ορού και υψηλή LH δίνουν την εικόνα πρωτοπαθούς υπογοναδισμού, π.χ. σύνδρομο Klinefelter.

Χαμηλή τεστοστερόνη-ορού και φυσιολογική ή χαμηλή LH δίνουν εικόνα δευτεροπαθούς ή αδιευκρίνιστου υπογοναδισμού.

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.