Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Καρδιαγγειακά νοσήματα > Κολπικός πτερυγισμός (κΠ)

Κολπικός πτερυγισμός (κΠ)

ICD-10: I48

Ορισμός

Ταχεία, ρυθμική κολπική δραστηριότητα με συχνότητα 200-350/λεπτό.

 

Αιτιολογία

Να εξετάζετε πάντοτε το ενδεχόμενο κολπικού πτερυγισμού σε ΄΄φλεβοκομβική ταχυκαρδία΄΄, που επιμένει, δηλαδή με συχνότητα 140-150 χτύπους/λεπτό. Ο μηχανισμός, που προκαλεί έναν κολπικό πτερυγισμό, μπορεί να είναι η επανείσοδος του ερεθίσματος στους κόλπους, ένα ΄΄περιοδεύον΄΄ ερέθισμα των κόλπων. Όπως και στην κολπική μαρμαρυγή, προκαλείται ένα μπλοκάρισμα της μεταβίβασης του ερεθίσματος στον κολποκοιλιακό-κόμβο, το οποίο μπορεί να ποικίλλει από 2:1 μέχρι 4:1. Η κοιλιακή συχνότητα είναι λιγότερο άρρυθμη συγκριτικά με την κολπική μαρμαρυγή. Σε εμπλοκή 2:1 ίσως υπάρχει δυσχέρεια στην αναγνώριση των κολπικών κυμάτων στο ΗΚΓ. Γι’αυτό η πίεση στις καρωτίδες ή στην απαγωγή του οισοφάγου μπορεί να διευκολύνει τη διαγνωστική διαδικασία.

 

Αντικειμενική εξέταση

Τα κύματα των κόλπων έχουν στο ΗΚΓ μία εικόνα, που αποτελεί ταυτότητα για τη διαταραχή, ένα χαρακτηριστικό ΄΄πρότυπο οδόντων πριονιού΄΄ σε εκείνες από τις απαγωγές, που αντιστοιχούν ακριβώς στην κολπική δραστηριότητα, δηλαδή στην aVL, II, V1 και V2.

 

Διερεύνηση

Βλέπε το υποκεφάλαιο Κολπική μαρμαρυγή στο παρόν κεφάλαιο.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.