Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κοκίτης

ICD-10: Α37

Αιτιολογία

Βακτηρίδιο (bordetella pertussis/αιμόφιλος του κοκίτη). Χρόνος επώασης: 7-14 ημέρες.

 

Συμπτώματα

Ξεκινάει σαν ένα κοινό κρυολόγημα με συνοδό ξηρό βήχα. Ακολουθεί έντονος ξηρός βήχας, που διαρκεί 2-6 εβδομάδες και χειροτερεύει τις νυχτερινές ώρες. Το παιδί μπορεί να βήχει τόσο έντονα, που να κινδυνεύει να πνιγεί, δηλαδή να διακόπτεται η αναπνοή του και το πρόσωπό του να εμφανίζει κυανωτική χροιά. Οι κρίσεις κάποιες φορές καταλήγουν σε εμετό και τότε υποχωρούν. Το παιδί είναι συνήθως απύρετο, κάτι το οποίο προδηλώνει επιπλοκές. Ο κοκίτης είναι επικίνδυνη νόσος σε παιδιά < 1 έτους και παιδιά με χρόνια νόσο.

 

Μεταδοτικότητα: Πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτική νόσο. Το παιδί αρχίζει να μεταδίδει τη νόσο από το πρώτο φτάρνισμα κατά το στάδιο του κρυολογήματος μέχρι και 6 περίπου εβδομάδες από την έναρξη του βήχα.

 

Επιπλοκές: Πνευμονία, μέση ωτίτιδα.

 

Διάγνωση: Κλινική. PCR ρινοφαρυγγικού εκκρίματος. Εναλλακτικά λήψη δείγματος από το ρινοφάρυγγα για καλλιέργεια βακτηριδίων. Συχνά υπάρχει λευκοκυττάρωση με υπεροχή των λεμφοκυττάρων (αναστροφή του τύπου των λευκοκυττάρων).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.