Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κοκίτης

ICD-10: Α37

Αιτία

Βακτηρίδιο (bordetella pertussis/αιμόφιλος του κοκίτη).

Χρόνος επώασης: 7-14 ημέρες.

Συμπτώματα

Ξεκινάει σαν ένα κοινό κρυολόγημα με συνοδό ξηρό βήχα. Ακολουθεί έντονος ξηρός βήχας διάρκειας 2-6 εβδομάδων με τη μεγαλύτερη επιδείνωση τις νυκτερινές ώρες. Το παιδί μπορεί να βήχει τόσο έντονα, που να κινδυνεύει ‘’να πνιγεί’’, δηλαδή μπορεί να διακόπτεται η αναπνοή του και το πρόσωπό του να εμφανίζει κυανωτική χροιά. Οι κρίσεις κάποιες φορές καταλήγουν σε εμετό και τότε υποχωρούν. Το παιδί συχνότερα είναι απύρετο, κάτι το οποίο προδηλώνει επιπλοκές. Ο κοκίτης αποτελεί επικίνδυνη νόσο σε παιδιά < 1 έτους και παιδιά με άλλη χρόνια νόσο. Στη Σουηδία συνεχίζει να αποτελεί αιτία θανάτου κάθε χρόνο σε πολλά παιδιά < 3 μηνών (παιδιά τα οποία δεν έχουν προλάβει να κάνουν τον πρώτο εμβολιασμό).

Μολυσματικότητα: Πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτική νόσο. Η μετάδοση της νόσου πραγματοποιείται με σταγονίδια κατά τις κρίσεις του βήχα. Το παιδί αρχίζει να μεταδίδει τη νόσο από το πρώτο φτάρνισμα κατά το στάδιο του κρυολογήματος για περίπου μέχρι και 6 εβδομάδες από την έναρξη του βήχα. Η μολυσματικότητα μειώνεται μετά από 2 εικοσιτετράωρα από την έναρξη της θεραπευτικής χορήγησης ερυθρομυκίνης.

Επιπλοκές: Πνευμονία, μέση ωτίτιδα.

Διάγνωση: Κλινική. Καλλιέργεια ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος ή (καλύτερα) PCR (Polymerase Chain Reaction) ρινοφαρυγγικού εκκρίματος. Συχνά υπάρχει λευκοκυττάρωση με υπεροχή των λεμφοκυττάρων (αναστροφή του τύπου των λευκοκυττάρων).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.