Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Καρδιαγγειακά νοσήματα > Κοιλιακή ταχυκαρδία, ΚΤ (Ερμηνεία ΗΚΓ/τος)

Κοιλιακή ταχυκαρδία, ΚΤ (Ερμηνεία ΗΚΓ/τος)

ICD-10: I47

Διάγνωση

Ορίζεται ως τρεις ή περισσότερες διαδοχικές συστολές με προέλευση τις κοιλίες σε συχνότητα, που ξεπερνάει τις 100 συστολές/λεπτό (σχήμα 11). Αν η συχνότητα υπερβαίνει τους 100 χτύπους/λεπτό, ο ρυθμός είναι κοιλιακός. Τα συμπλέγματα-QRS είναι ευρέα (> 140 ms). Συνήθως υπάρχει κΚ-διαχωρισμός με κολπική συχνότητα μικρότερη από την κοιλιακή συχνότητα, δηλαδή κανονικά επάρματα-P, αλλά με πιο αργό ρυθμό από τα συμπλέγματα-QRS. Μερικές φορές ανάδρομη αγωγή του ερεθίσματος με επάρματα-P μετά από κάθε σύμπλεγμα-QRS. Η ύπαρξη συστολής συγχώνευσης είναι διαγνωστική για κοιλιακή ταχυκαρδία και διευκολύνει τη διάκρισή της από κολπική ταχυκαρδία. Η συστολή συγχώνευσης εκλύεται τόσο από την εστία των κοιλιών, όσο και από ένα παράπλευρο έκτοπο κολπικό ερέθισμα. Η συστολή συγχώνευσης έχει μία διαφορετική μορφολογία-QRS σε σύγκριση με διάφορα συμπλέγματα των κοιλιών, ενώ επίσης παρουσιάζεται νωρίτερα από την επόμενη αναμενόμενη συστολή. Συνηθέστερα οι κοιλιακές ταχυκαρδίες εκλύονται από μία εστία και εμφανίζουν μία πανομοιότυπη μορφολογία-QRS (μονόμορφη). Μερικές φορές η πολύμορφη μορφολογία-QRS εκλύεται από διαφορετικές εστίες.

 

Αιτία

Ισχαιμική καρδιοπάθεια (συνήθως τα 2-3 πρώτα 24ωρα μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου), υπερτροφία αριστερής κοιλίας (υπέρταση, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια), καρδιακή ανεπάρκεια, υποκαλιαιμία, δηλητηρίαση (ειδικά από δακτυλίτιδα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά), μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιοπάθεια και πρόπτωση μιτροειδούς. Σύνδρομο μακρού-QT.

 

Διαφορική διάγνωση

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία με αποκλεισμό σκέλους, αντίδρομη ταχυκαρδία (WPW), ταχυκαρδία από βηματοδότη.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.