Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Παιδιατρικά νοσήματα > Κεφαλαλγία σε παιδιά

Κεφαλαλγία σε παιδιά

ICD-10: R51

Αιτιολογία

Συνήθως πρόκειται για κεφαλαλγία τάσης και/ή ημικρανία. Για περισσότερα σχετικά βλέπε παρακάτω. Γενικά η εκδήλωση κεφαλαλγίας είναι λιγότερο συχνή κατά την προσχολική ηλικία και παρουσιάζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό κατά τη σχολική ηλικία και κατά την εφηβεία.

 

Συμπτώματα

Κεφαλαλγία τάσης: Αμφοτερόπλευρα, επαναλαμβανόμενα επεισόδια κεφαλαλγίας, που περιγράφεται ως πίεση ή μέγγενη, που σφίγγει το κρανίο γύρω γύρω (Συνήθως εκδηλώνεται σε παιδιά φιλόδοξα και με υψηλούς στόχους). Το άλγος ποικίλλει και εκδηλώνεται ιδιαίτερα τις ημέρες, που το παιδί πηγαίνει στο σχολείο/τα Σαββατοκύριακα/τις σχολικές διακοπές. Λείπει η ναυτία και ο εμετός, ενώ μερικές φορές συνυπάρχει ευερεθιστότητα προς τους ήχους/το φως.

Βρουξισμός: Μετωπιαία κεφαλαλγία, τρίξιμο των δοντιών.

Ημικρανία: Κληρονομική. Συχνά η διάρκειά της είναι μικρότερη από ό,τι στους ενήλικες (1-6 ώρες). Υπάρχουν περίοδοι χωρίς επεισόδια ημικρανίας. Η κεφαλαλγία είναι μονόπλευρη. Επιδεινώνεται κατά τη φυσική δραστηριότητα, υπάρχει ναυτία, υπερευαισθησία στο φως και τους ήχους, εμετοί, ενδεχομένως οπτική αύρα (ασυνήθιστο στα παιδιά), μετακριτική κόπωση.

Οργανική αιτία: Μεταλοιμώδης, λοιμώδης (ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, λοιμώξεις των οδόντων), νόσοι του τραχήλου/της αυχενικής μοίρας της ΣΣ (αντανακλαστικό άλγος στο μέτωπο, την κορυφή της κεφαλής, την κροταφική περιοχή, την περιοχή των ώτων και των οφθαλμών), μετατραυματική, οφθαλμολογική (διαθλαστική ανωμαλία, λανθάνων στραβισμός, που εκδηλώνεται την ημέρα, συχνά μετωπιαία κεφαλαλγία), ενδοεγκεφαλική (όγκος εγκεφάλου: Κεφαλαλγία, με την οποία συνυπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα σε πάνω από το 50% των παιδιών και η οποία επιτείνεται στην πάροδο του χρόνου, ενώ συνοδεύεται και από εμετό τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.).

 

Διερεύνηση

Το πιο σημαντικό είναι το ιστορικό: Η τροφή, οι ώρες ύπνου, η κίνηση, οι ψυχοκοινωνικές συνθήκες (άγχος, οικογενειακή κατάσταση, μεγάλη τάξη/σχολείο). Υπάρχει ημικρανία, αύρα; Πότε εκδηλώνονται; Κληρονομικότητα; Ποια είναι η ένταση των ενοχλήσεων; Η διάρκεια; Η συχνότητα; Πρόκειται για μονόπλευρες εκδηλώσεις; Έχει τη μορφή μέγγενης; Εκτίμηση τυχόν αυξημένης τάσης των μυών του αυχένα, ψηλαφήστε τους μασητικούς μυς. Ελέγξτε την ΑΠ. Ακροαστείτε την καρδιά. Κάντε νευρολογική εκτίμηση. Συστήστε έλεγχο της όρασης σε οπτικό (Ο συνηθισμένος έλεγχος της οπτικής οξύτητας με το οπτότυπο/πίνακα του Snellen δεν εξυπηρετεί στη συγκεκριμένη περίπτωση!).

Εργαστηριακές εξετάσεις: Hb, γενική ούρων.

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.