Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Ιλαρά

ICD-10: B05

Αιτιολογία

Ιός. Χρόνος επώασης: 1-2 εβδομάδες.

 

Συμπτώματα

Το παιδί παρουσιάζει ανοδικό ή διφασικό πυρετό μέχρι 40ο C. Το 3ο – 4ο  24ωρο κάνει την εμφάνισή του το εξάνθημα, που αποτελείται από μεγάλες στιγμοειδείς ερυθηματώδεις κηλίδες και εμφανίζονται επίσης συνάχι, βήχας, φωτοφοβία. Τα εξανθήματα είναι κυανέρυθρα ή πορφυροερυθρά κηλιδοβλατιδώδη, μερικά από τα οποία μπορεί να μοιάζουν με πετέχειες. Ξεκινούν από τα όρια του τριχωτού της κεφαλής, εξαπλώνονται στο πρόσωπο, το λαιμό και συνεχίζουν προς τα κάτω. Η εξάπλωση διαρκεί 3 ημέρες. Συρρέουσες βλάβες. Η  ανάπτυξη σκουρόχρωμων ερυθρών βλαβών διαρκεί 3-4 ημέρες και  ακολουθεί λεπτή απολέπιση, όχι όμως στα χέρια και τα πόδια. Το παιδί παρουσιάζει κόπωση, ενώ μερικές φορές εμφανίζονται  ναυτία και επιπεφυκίτιδα. Στη στοματική κοιλότητα ενδέχεται να είναι ορατές κηλίδες του koplik. Πρόκειται για μικρές, διαυγείς ερυθρές κηλίδες σαν στίγματα με ένα κυανόλευκο σημείο στο κέντρο τους. Ξεκινάει περίπου 2 ημέρες πριν από το εξάνθημα και εξαπλώνεται στα μάγουλα και το βλεννογόνο των χειλέων. Συρρέουν σαν »αλάτι σε κόκκινο χαλί». Εξαφανίζονται στο επόμενο 24ωρο. Η ιλαρά σήμερα παρουσιάζεται σπάνια λόγω της εφαρμογής προγραμμάτων εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό (MMR). Πρώτη δόση στην ηλικία των 12-15 μηνών και δεύτερη δόση στην ηλικία των 4-6 ετών, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, αρκεί να απέχει 4 εβδομάδες από την πρώτη δόση.

Ο υπεύθυνος γιατρός πρέπει να ελέγχει, αν έγινε ή όχι η δεύτερη δόση και αν όχι, χορηγείται η δεύτερη δόση σε οποιαδήποτε ηλικία (τα παραπάνω ίσως διαφοροποιηθούν σε περίπτωση κυκλοφορίας του συνδυασμένου εμβολίου MMRV, δηλαδή ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα-ανεμευλογιά).

 

Μεταδοτικότητα: Μεταδίδεται με άμεση επαφή του πάσχοντα. Η μετάδοση αρχίζει 1 εβδομάδα μετά τη μόλυνση και διαρκεί μέχρι και τρεις ημέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού. Η ανοσία διαρκεί ισόβια.

 

Επιπλοκές: Ωτίτιδα και πνευμονία. Σε υποψία εγκεφαλίτιδας συνιστάται επείγουσα διακομιδή σε νοσοκομείο.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.