Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Οφθαλμικά νοσήματα > Ερυθρός οφθαλμός – Κερατίτιδα

Ερυθρός οφθαλμός – Κερατίτιδα

ICD-10: H16

Αιτιολογία

Βακτήρια (συνήθως μετά από τραυματισμό του οφθαλμού. Σε άτομα, που φέρουν φακούς επαφής, τίθεται η υποψία λοίμωξης από ψευδομονάδα. Γενικά πνευμονιο-, σταφυλο- ή στρεπτόκοκκοι), ιοί (ο πιο συχνός και επικίνδυνος ιός είναι ο ιός του απλού έρπητα), μύκητες (κυρίως σε άτομα, που φέρουν φακούς επαφής και με κακή υγιεινή, καθώς και κατά τη χρήση τοπικών στεροειδών).

 

Συμπτώματα

Συνήθως μονόπλευρα, ερυθρότητα, αίσθημα ερεθισμού, πόνος, φωτοφοβία, μερικές φορές πύο, ελάττωση της οπτικής οξύτητας και αυξημένη έκκριση δακρύων.

 

Αντικειμενική εξέταση

Περικεράτιος ένεση και όταν το αίτιο είναι βακτήριο, παχύ και πυώδες έκκριμα. Σε βακτηριακή κερατίτιδα είναι συνήθως ορατή μία διήθηση του κερατοειδούς, μερικές φορές μάλιστα με γυμνό οφθαλμό. Η κερατίτιδα από απλό έρπητα διακρίνεται από τις τυπικές ’’δενδριτικού τύπου’’ αλλοιώσεις – μία εξωτερική, επιθηλιακή βλάβη με διακλαδώσεις, η οποία λαμβάνει ευκρινώς χρώμα κατά την ενστάλαξη της φλουορεσκεΐνης. Συνήθως είναι ορατή μόνο κατά τον έλεγχο του κερατοειδούς με το μικροσκόπιο. Κάποιες φορές διαπιστώνεται θολερότητα του υδατοειδούς υγρού στον πρόσθιο θάλαμο.

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.