Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Οφθαλμικά νοσήματα > Ερυθρός οφθαλμός – Επιπεφυκίτιδα, Αλλεργία στη γύρη

Ερυθρός οφθαλμός – Επιπεφυκίτιδα, Αλλεργία στη γύρη

ICD-10: H10

Αιτιολογία

Επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από αλλεργία, ιούς, χλαμύδια ή βακτήρια. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση αποτελούν συχνά χρήσιμα οδηγά σημεία.

 

Συμπτώματα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως είναι αμφοτερόπλευρη με κνησμό, ερυθρότητα και δακρύρροια, υπεραιμικές υπεγέρσεις στο εσωτερικό του βλεφάρου με μορφή πλακοστρώτου. Μερικές φορές εμφανίζεται εκχύμωση.

Όσοι φορούν φακούς επαφής μπορεί να εκδηλώσουν μία ιδαίτερη μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Συχνά από άγνωστη αιτία σε άτομα με υπερβολική χρήση φακών επαφής ή σε άτομα με φακούς επαφής, στα οποία το δακρυϊκό φιλμ παρουσιάζει μειωμένη λειτουργία, αναπτύσσεται μία μακροχρόνια τύπου-4 αλλεργική αντίδραση, που ονομάζεται επιπεφυκίτιδα γιγαντιαίων θηλών. Αυτή χαρακτηρίζεται από έντονα ανεπτυγμένες θηλές στον ταρσικό επιπεφυκότα, κυρίως στο άνω βλέφαρο. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μειωμένο αίσθημα άνεσης κατά τη χρήση των φακών επαφής με ερεθισμό και δυσανεξία στους φακούς επαφής χωρίς άλλες επί πλέον ενοχλήσεις.

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι συχνά, τουλάχιστον στην έναρξή της, μονόπλευρη και προκαλεί μία έντονη ερυθρότητα (που είναι πιο έντονη στην περιφέρεια, όχι κοντά στο χείλος), καθώς και στο εσωτερικό του βλεφάρου, όπως και πυώδη έκκριση. Μεταδίδεται με την άμεση επαφή. Συγκόλληση των βλεφάρων κατά την πρωινή αφύπνιση. Το εσωτερικό των βλεφάρων έχει μία ’’τραχιά’’ εμφάνιση, εξαιτίας από το καθένα από τα ωχρά κυκλικά σημάδια ή υπεραιμικές υπεγέρσεις με μορφή πλακοστρώτου, ενδεχομένως εκχύμωση.

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι επίσης συνήθως αμφοτερόπλευρη και προκαλεί συχνά πιο έντονο ερεθισμό και ερυθρότητα, μερικές φορές επηρεάζει την ικανότητα όρασης, κυρίως με την πρόκληση φωτοευαισθησίας, υπεραιμία του επιπεφυκότα, ορώδη έκκριση, οίδημα βλεφάρων, ίσως εκχύμωση. Συχνά εκδηλώνεται μαζί με λοίμωξη των ανώτερων αεροφόρων οδών. Διαρκεί 2-4 εβδομάδες.

Η  χλαμυδιακή επιπεφυκίτιδα προκαλεί συνήθως αρκετά έντονη ερυθρότητα, χωρίς όμως έντονα πυώδη έκκριση. Η υποψία τίθεται σε αποτυχία της θεραπευτικής αγωγής και θηλές σε σεξουαλικά ενεργό άτομο. Συχνά τραχιά ’’δίκην πλακοστρώτου’’ όψη του ταρσικού επιπεφυκότα, μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα αλλεργική επιπεφυκίτιδα, μερικές φορές εκχύμωση. Η διάγνωση μπαίνει μετά από λήψη δείγματος/καλλιέργειας από τον επιπεφυκότα. Πρέπει να γίνει ικανοποιητική απόξεση του επιπεφυκότα με στυλεό λήψης δείγματος για χλαμύδια. Πρώτα κάντε αναισθησία! Οι ασθενείς με χλαμυδιακή επιπεφυκίτιδα είναι συχνά ασυμπτωματικοί φορείς χλαμυδιακών λοιμώξεων της ουρογεννητικής οδού, γι’αυτό πρέπει να παραπέμπονται για έλεγχο με λήψη δείγματος από την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα παιδιά με χλαμυδιακή επιπεφυκίτιδα μπορεί να έχουν μολυνθεί κατά τη δίοδο από τη γεννητική οδό και να είναι ασυμπτωματικοί φορείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Διαφορική διάγνωση

Ενδοκρινική οφθαλμοπάθεια (αίσθημα ερεθισμού, φωτοευαισθησία, δακρύρροια κ.ά.).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.