Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Οφθαλμικά νοσήματα > Ερυθρός οφθαλμός – Ενδοκρινική οφθαλμοπάθεια, Ενδοκρινικός εξώφθαλμος

Ερυθρός οφθαλμός – Ενδοκρινική οφθαλμοπάθεια, Ενδοκρινικός εξώφθαλμος

ICD-10: H05

Βλέπε επίσης το υποκεφάλαιο: Υπερθυρεοειδισμός στο κεφάλαιο των νόσων των ενδοκρινών αδένων!

 

Αιτιολογία

Φλεγμονώδης εξεργασία του οφθαλμικού κόγχου σε συνδυασμό με διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, συνήθως θυρεοτοξίκωση. Απαντάται στη νόσο Graves/ νόσο Basedow. Επίσης συχνά εκδηλώνεται μία φλεγμονώδης πάχυνση των οφθαλμικών μυών, κυρίως του κάτω ορθού και του έσω ορθού μυός.

Οι ταχείες μεταβολές του επιπέδου των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και το κάπνισμα αποτελούν προδιαθετικούς παράγοντες.

 

Συμπτώματα

Ερυθρότητα, ερεθισμός, εκχύμωση, αυξημένη έκκριση δακρύων. Αίσθημα τάσης στον οφθαλμό ή άλγος σε τελείως πλάγια βλεμματική θέση ή στο μέσο του οπτικού πεδίου και ταυτόχρονα τελείως πάνω ή κάτω.

 

Αντικειμενική εξέταση

’’Προσήλωση’’ του βλέμματος ως επακόλουθο της αύξησης του περιεχομένου του κόγχου και πρόπτωση του βολβού με σύσπαση του βλεφάρου, μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. Συχνά διόφθαλμη διπλωπία.

 

Διερεύνηση

Πείτε στον ασθενή να ακολουθήσει με το βλέμμα του το δάκτυλό σας, καθώς σχεδιάζετε ένα μεγάλο Η στον αέρα, ώστε το βλέμμα του ασθενούς να φτάνει μέχρι τις ακραίες θέσεις. Συνήθως η παραπάνω εξέταση προκαλεί αίσθημα τάσης ή άλγος των οφθαλμών.

Εξετάστε το ενδεχόμενο διαταραχής της θυρεοειδικής λειτουργίας στις περιπτώσεις με προπέτεια των οφθαλμικών βολβών και ερεθισμό του επιπεφυκότα. Η συγκεκριμένη οφθαλμοπάθεια αποτελεί αρκετές φορές το πρώτο σύμπτωμα θυρεοτοξίκωσης. Ακόμη και ασθενείς, που ήταν ευθυρεοειδικοί για διάστημα ετών, μπορεί να προσβληθούν ξαφνικά από οφθαλμοπάθεια. Το τελευταίο ισχύει κυρίως για ασθενείς, στους οποίους η θεραπεία ήταν η υφολική θυρεοειδεκτομή. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις υποτροπής της φλεγμονώδους διαδικασίας σε υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με τον έλεγχο των αντισωμάτων, που συνδέονται με τους υποδοχείς της θυρεοτροπίνης (TRab).

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.