Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Επιδιδυμίτιδα

ICD-10: N45

Βλέπε τα υποκεφάλαια Σκληρίες οσχέου και Συστροφή όρχεος στο παρόν κεφάλαιο.

Ορισμός

Λοίμωξη της επιδιδυμίδας.

Αιτία

Λοίμωξη από παθογόνα βακτήρια του ουροποιητικού (σε ηλικιωμένους άντρες- ιδιαίτερα, όταν παρεμποδίζεται η ελεύθερη ροή των ούρων). Μπορεί να εκδηλωθεί ως επιπλοκή των χλαμυδιακών λοιμώξεων (σε νεότερους άντρες) ή πιο σπάνια της γονόρροιας. Πολύ συχνή σε άτομα, που φέρουν χρόνιο καθετήρα.

Συμπτώματα

Οίδημα και ερυθρότητα του ενός μισού του οσχέου. Αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά. Μερικές φορές εκδήλωση συμπτωμάτων, όπως σε λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού.

Αντικειμενική εξέταση

Κλινική εικόνα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ψηλαφητική ευαισθησία στην επιδιδυμίδα, η οποία γίνεται με τον ασθενή σε όρθια θέση. Με την ανύψωση του οσχέου μειώνεται ο πόνος, κάτι το οποίο δεν ισχύει, όταν πρόκειται για συστροφή (σημείο Prehn). Η εξάλειψη του αντανακλαστικού του κρεμαστήρα θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη συστροφής όρχεως, αλλά δεν αποτελεί ειδικό σημείο, όπως και θέση όρχεων σε οριζόντιο επίπεδο αντί για το συνηθισμένο κάθετο επίπεδο. Αν κριθεί απαραίτητο, υπερηχογραφικός έλεγχος.

Διαφορική διάγνωση

Συστροφή όρχεως, συστροφή υδατίδας κύστης του Morgagni, νεόπλασμα όρχεως.

Διερεύνηση

Επείγουσα παραπομπή αφειδώς στην παραμικρή υποψία συστροφής όρχεως, όπως και σε δυσχέρεια διάκρισης από τα γενετήσια νοσήματα, ως αιτιολογικού παράγοντα, όσο αφορά κυρίως νέα άτομα.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.