Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Επιγλωττίτιδα

ICD-10: J05

Ορισμός

Οίδημα και αλλαγή του σχήματος του καλύμματος του λάρυγγα με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην αναπνοή. Ιδιαίτερα στα παιδιά: Στενότητα του χώρου της τραχείας!

 

Αιτιολογία

Συνήθως βακτηριακή, συχνά από τον αιμόφιλο της γρίπης τύπου Β.

 

Συμπτώματα

Συχνά ξεκινάει ως λοίμωξη των άνω αεροφόρων οδών, ενώ η εξέλιξη μπορεί να είναι ταχεία. Η επιγλωττίδα γίνεται οιδηματώδης και φθάνει το μέγεθος του κερασιού. Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μερικές ώρες. Τα παιδιά παρουσιάζουν πάντα πυρετό και επηρεάζεται έντονα η γενική τους κατάσταση. Προτιμούν να ανασηκώνονται με κλίση προς τα εμπρός, ενώ το σάλιο τους στάζει από το ανοιχτό στόμα και αρνούνται να καταπιούν. Παρουσιάζουν συχνά έντονο εισπνευστικό συριγμό και εκπνευστικό ήχο σαν φτερούγισμα (εκκρίσεις στο λάρυγγα).

 

Αντικειμενική εξέταση

Τα συμπτώματα συνηγορούν για την αναγκαιότητα της επισκόπησης της στοματικής κοιλότητας και του κατώτερου τμήματος του φάρυγγα. Με ένα στενό γλωσσοπίεστρο πιέστε τη γλώσσα (σχεδόν μέχρι λίγο πριν την έκλυση του αντανακλαστικού του εμέτου) και τότε ίσως διεγερθεί η ερυθρή σε μέγεθος κερασιού επιγλωττίδα, που ξεπροβάλλει πίσω από τη βάση της γλώσσας. Στα παιδιά, επισκόπηση του λάρυγγα με κάτοπτρο ρινοφάρυγγα. Σε ενηλίκους χρησιμοποιείται το λαρυγγικό κάτοπτρο.

 

Διαφορική διάγνωση

Σπασμωδική λαρυγγίτιδα (η οποία ποτέ δε συνοδεύεται από δυσκαταποσία), λαρυγγίτιδες, φαρυγγίτιδες.

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.