H Ιατρική στην Πράξη

PM 2017

Εμβολιασμοί παιδιών

Τα παρακάτω ισχύουν (τουλάχιστον) στη Σουηδία:

 

3 μηνών:

Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, Hib (Haemophilus influenza τύπου Β), πολιομυελίτιδας (1η δόση Pentavac), πνευμονιοκόκκων (1η δόση Prevenar).

 

5 μηνών:

Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, Hib (Haemophilus influenza τύπου Β), πολιομυελίτιδας (2η δόση Pentavac), πνευμονιοκόκκων (2η δόση Prevenar).

 

 

12 μηνών:

Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, Hib (Haemophilus influenza τύπου Β), πολιομυελίτιδας (3η δόση Pentavac), πνευμονιοκόκκων (3η δόση Prevenar).

 

 

18 μηνών:

1η MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς).

 

 

5-6 ετών:

Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, πολιομυελίτιδας (4η δόση Tetravac).

 

 

6-8 ετών (1η-2α δημοτικού):

2η MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς).

 

 

10-12 ετών (5η-6η δημοτικού):

HPV (human papilloma virus), σε κορίτσια. 1η-3η δόση σε διάρκεια 6-12 μηνών.

 

 

14-16 ετών (2α-3η γυμνασίου):

Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, πολιομυελίτιδας (5η δόση, αναμνηστική διφθερίτιδας-τετάνου).

 

 

Προσοχή, χρειάζεται να μεσολαβούν τουλάχιστον 6 εβδομάδες μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης του εμβολιασμού κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του Hib (αιμόφιλου γρίπης τύπου β), του κοκίτη, της πολιομυελίτιδας και του πνευμονιοκοκκικού, καθώς και τουλάχιστον 6 μήνες μεταξύ της 2ης και της 3ης δόσης.

 

Παιδιά γεννημένα μέχρι και το έτος 2001 (στη Σουηδία) είχαν εμβολιαστεί με βάση άλλο πρόγραμμα από την ηλικία των 5-6 ετών:

 

5-6 ετών:

Πολιομυελίτιδας (4ης δόσης, Imovax polio).

 

10 ετών (4ης δημοτικού):

Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη (4η δόση, αναμνηστική διφθερίτιδας-τετάνου).

 

12 ετών (6ης δημοτικού):

2η MMR.

Παιδιά γεννημένα πριν από το 2001 (στη Σουηδία) μπορεί να χρειαστούν μία αναμνηστική δόση κατά του τετάνου μετά από την ηλικία των 20 ετών.

 

 

Εμβολιασμός κατά της φυματίωσης:

 

Διαμέσου του παιδιατρικού τμήματος των κέντρων υγείας καλούνται για εμβολιασμό-BCG παιδιά ηλικίας 6 μηνών, των οποίων ο ένας ή και οι δύο γονείς προέρχονται από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης.

 

Συνιστάται ιατρική εξέταση με τεστ φυματίνης PPD (Mantoux) πριν από τον εμβολιασμό-BCG μετά από την ηλικία των 18 μηνών, καθώς και σε υποψία έκθεσης σε μόλυνση.

 

Χώρες με υψηλό επιπολασμό φυματίωσης είναι η Σομαλία και άλλες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, η Ρωσία και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).

 

Συνιστάται υγειονομικός έλεγχος με δοκιμασία φυματίνης (PPD, Mantoux) σε παιδιά, που έχουν υιοθετηθεί από χώρες του εξωτερικού.

 

Αν η δοκιμασία αποβεί αρνητική, συνιστάται εμβόλιο BCG, εφόσον το παιδί δεν έχει ουλή από προηγούμενο εμβολιασμό-BCG ή εφόσον απουσιάζουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι το συγκεκριμένο παιδί είχε εμβολιαστεί στην πατρίδα του.

Αν η δοκιμασία αποβεί θετική (≥ 6 mm), παραπέμπεται για α/α θώρακα (γενικά όλα τα παιδιά, που αιτούνται πολιτικό άσυλο < 5 ετών με προέλευση από τις χώρες, που προαναφέρθηκαν, συνιστάται να κάνουν α/α θώρακα). Αν η αντίδραση-PPD είναι έντονη (ορίζεται έτσι η αντίδραση με μέγεθος 10 mm ή μεγαλύτερο), πρέπει να ενημερώνεται η παιδιατρική κλινική για επιπλέον διερεύνηση. Το ίδιο φυσικά ισχύει, όταν τα ευρήματα της α/α θώρακα είναι παθολογικά.

 

 

Εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας-Β:

 

Καθιερώθηκε για πολλούς λόγους σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά με χώρα προέλευσης, στην οποία ο επιπολασμός ηπατίτιδας Β > 2%, καθώς και παιδιά, που ζουν σε οικογένειες με παρόμοια προέλευση, κατά κανόνα από τις ίδιες περιοχές, στις οποίες είναι υψηλός ο επιπολασμός της φυματίωσης), γενικά σε παιδιά μητέρων με μεταδοτική ηπατίτιδα Β, σε γονείς και αδέρφια νεοφερμένων υιοθετημένων παιδιών, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, καθώς και σε παιδιά νεότερα από την ηλικία των τριών ετών, τα οποία διαμένουν στο ίδιο σπίτι, στο οποίο διαμένει και ένα παιδί, που δυνητικά μεταδίδει τη νόσο.

Στο βασικό εμβολιασμό κατά την ηλικία των 3, 6, 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β, χρησιμοποιείται το Infanrix-hexa.

Εναλλακτικά μπορούν να γίνουν ξεχωριστές δόσεις με Engerix-B ή HBVAXPRO.

Η ανοσία ελέγχεται, αν κριθεί απαραίτητο με anti-HBs (ηπατίτιδα Β στην οικογένεια).

 

Ροταϊός:

Δε συμπεριλαμβάνεται στο συνηθισμένο πρόγραμμα εμβολιασμού της κρατικής παιδιατρικής υγειονομικής περίθαλψης. Χορηγείται από το στόμα.

 

Χορήγηση από το στόμα εναιωρήματος Rotarix από την ηλικία των 6 εβδομάδων και η 2η δόση με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων, οπωσδήποτε πρωτύτερα, αλλά το αργότερο μέχρι την ηλικία των 24 εβδομάδων. Εναλλακτικά χορήγηση διαλύματος RotaTeq (δεν καλύπτεται από το κράτος) σε 3 δόσεις με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων και έναρξη από την ηλικία των 6 εβδομάδων με ολοκλήρωσή του πριν από την ηλικία των 32 εβδομάδων.

 

 

Η κατάσταση εμβολιασμού όσο αφορά τα νεοφερμένα παιδιά:

 

Σε πολλές χώρες γίνεται εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκίτη, του Hib και της πολιομυελίτιδας. Ο συγκεκριμένος εμβολιασμός διενεργείται σε τέσσερις δόσεις, οι τρεις πρώτες κοντά η μία στην άλλη με μεσοδιάστημα δύο μηνών και μία τέταρτη αναμνηστική δόση στους 15 μήνες. Μερικές φορές το παιδί έχει εμβολιαστεί μόνο κατά της ιλαράς, αντί να εμβολιαστεί με εμβόλιο MMR, και επομένως δε διαθέτει προστασία κατά της παρωτίτιδας ούτε κατά της ερυθράς. Όσο αφορά τον εμβολιασμό, να μην είστε φειδωλοί.

 

Ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας χορηγείται από το στόμα σε πολλές χώρες και μπορεί να χρειαστεί μία ενέσιμη ενδομυϊκή αναμνηστική δόση.

Αν υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν γενικά έχει γίνει ο εμβολιασμός στη χώρα προέλευσης, ελέγξτε τα αντιτετανικά αντισώματα-ορού. Αν οι τίτλοι είναι υψηλοί, μπορείτε να δεχτείτε την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει και οι υπόλοιποι εμβολιασμοί στο παιδί.

Χορηγήστε το βασικό εμβολιασμό, αν οι τίτλοι είναι χαμηλοί ή αν οι γονείς δηλώνουν ότι δεν έχουν γίνει οι εμβολιασμοί του παιδιού.

 

Η ανοσία/κατάσταση σχετικά με τον εμβολιασμό της ηπατίτιδας-Β ελέγχεται με τα anti-HBs ηπατίτιδας της οικογένειας.

Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β στη διάρκεια της σχολικής ηλικίας καλύπτεται οικονομικά από τους ίδιους τους γονείς, με εξαίρεση την περίπτωση να ανήκει στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας από μεταδοτικά νοσήματα.

Η ουλή-BCG εντοπίζεται συνήθως στον αριστερό βραχίονα, αλλά όχι πάντοτε. Ελέγξτε επίσης και πάνω από τα άκρα, καθώς και στην ωμοπλάτη.

 

 

Ανεμευλογιά:

 

Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χορήγησής του σε ομάδες κινδύνου.

 

Εμβάθυνση:

 

Eθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2017:

https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9F7%CE%97465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-2%CE%92%CE%A6?inline=true

 

Έγκυρος σύνδεσμος ενημέρωσης σχετικά με θέματα λοιμωξιολογίας:

http://loimoxi.blogspot.gr/

 

Το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών διαμέσου του ΠΟΥ (WHO):

 

http://who.int/immunization_monitoring/en/globalsummary/scheduleselect.cf 

 

Τελευταία ενημέρωση:
Επιθυμείτε να συμμετέχετε στην παρουσίαση των θεμάτων; Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής στην παρουσίαση των θεμάτων στην ιστοσελίδα μας. Επικοινωνία για δυνατότητα συμμετοχής στην παρουσίαση των θεμάτων στην ιστοσελίδα.