Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Παιδιατρικά νοσήματα > Εμβολιασμοί παιδιών

Εμβολιασμοί παιδιών

3 μηνών: Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, αιμόφιλου γρίπης τύπου Β, πολιομυελίτιδας (Pentavac). Πνευμονιοκόκκου (Prevenar).

5 μηνών: Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, αιμόφιλου γρίπης τύπου Β, πολιομυελίτιδας (Pentavac). Πνευμονιοκόκκου (Prevenar).

12 μηνών: Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, αιμόφιλου γρίπης τύπου Β, πολιομυελίτιδας (Pentavac). Πνευμονιοκόκκου (Prevenar).

18 μηνών: MΜR I (Ιλαράς, Παρωτίτιδας, Ερυθράς).

5-6 ετών: Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, πολιομυελίτιδας (Tetravac).

6-8 ετών: Για παιδιά, που γεννήθηκαν το 2002 και μετά το 2002 προτείνεται το MMR II σε αυτήν την ηλικία (και επομένως όχι στην ηλικία της έκτης ……). Επίσης κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς.

10 ετών (τετάρτη δημοτικού): Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη.

12 ετών (έκτη δημοτικού):  Προτείνεται το MMR II σε παιδιά, που γεννήθηκαν το 2001 και πριν το 2001 (Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς).

 

Αντιφυματικό εμβόλιο: Όσα παιδιά μεταναστών προέρχονται από χώρες με υψηλό επιπολασμό φυματίωσης (όπως Σομαλία κι άλλες χώρες της Αφρικής, Ασία, Λατινική Αμερική, Ρωσία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), καθώς και παιδιά, που έχουν υιοθετηθεί από χώρες του εξωτερικού, συνιστάται να κάνουν ιατρική εξέταση με τεστ φυματίνης (PPD, Mantoux).

Εάν η δοκιμασία αποβεί αρνητική, χορηγείται εμβόλιο BCG, εφόσον το παιδί δεν έχει ουλή από προηγούμενο εμβολιασμό με BCG ή εφόσον υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι το συγκεκριμένο παιδί είχε εμβολιαστεί στην πατρίδα του.

Εάν η δοκιμασία αποβεί θετική (≥ 6 mm), παραπέμπεται για α/α θώρακα. (Γενικά όλα τα παιδιά < 5 ετών με προέλευση από τις χώρες, που προαναφέρθηκαν, τα οποία αναζητούν πολιτικό άσυλο, συνιστάται να κάνουν α/α θώρακα!). Εάν η αντίδραση PPD είναι έντονη (ορίζεται έτσι η αντίδραση με μέγεθος ≥ 10 mm), πρέπει να ενημερώνεται η παιδιατρική κλινική για περαιτέρω διερεύνηση. Το ίδιο φυσικά ισχύει, όταν τα ευρήματα της α/α θώρακα είναι παθολογικά.

 

Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας-Β καθιερώθηκε για πολλούς λόγους σε χώρες υψηλού κινδύνου (παιδιά με χώρα προέλευσης, στην οποία ο επιπολασμός ηπατίτιδας Β > 2%, κατά κύριο λόγο από τις ίδιες περιοχές με υψηλό επιπολασμό φυματίωσης).

Το συνδυαστικό εμβόλιο, που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο[1], είναι το Infanrix-hexa. Εναλλακτικά μπορούν να γίνουν ξεχωριστές δόσεις με Engerix-B. Όσο αφορά τις ηλικιακές ομάδες, ισχύουν τα ίδια με το βασικό εμβολιασμό, δηλαδή γίνεται στην ηλικία των 3, 5, 12 μηνών.

 

Εμβολιασμός κατά του HPV: Από το Μάιο του 2010 συνιστάται όλα τα κορίτσια, που γεννήθηκαν το 1999 ή μετέπειτα, να εμβολιάζονται κατά του HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Ο στόχος είναι να εμβολιάζονται όλα τα κορίτσια ηλικίας 11-13 ετών μέσω της σχολικής υγειονομικής υπηρεσίας. Το εμβόλιο ενδείκνυται επίσης για κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών, που δεν είχαν εμβολιαστεί σε μικρότερη ηλικία.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

1. http://www.ecca.info/gr

2. http://www.hpv-info.gr/


[1] Στη Σουηδία.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.