Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Εμβοές

ICD-10: H93

Ορισμός

Συνήθως πρόκειται για νευροαισθητήρια μείωση της ακοής εξαιτίας πρεσβυακουσίας ή έκθεσης σε θόρυβο (προσοχή στη μουσική freestyle/latin hip hop), αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος όλα τα νοσήματα του αυτιού μπορεί να συνδυάζονται με εμβοές. Πιο συχνά οι εμβοές σχετίζονται με νοσήματα, που προκαλούν μείωση της ακοής: Νοσήματα του ακουστικού πόρου και του μέσου αυτιού (βύσμα κυψελίδας, ωτίτιδα, διάτρηση τυμπανικού υμένα, ωτοσκλήρυνση, τάση του μυός του αναβολέα ή του τείνοντος μυός του τυμπάνου), νοσήματα του ακουστικού νεύρου και του αυτιού (κληρονομική μείωση της ακοής, βλάβη εξαιτίας θορύβου, νόσος του Ménière, τραύμα του κρανίου, αιφνίδια κώφωση, ιοί, ακουστικό νευρίνωμα, πρεσβυακουσία), ορμονικές διαταραχές (διαβήτης, θυρεοειδική δυσλειτουργία), υπέρταση, υπόταση, άγχος, αυχεναλγία, αθηροσκλήρυνση, νοσήματα του αίματος, αναιμία, διαταραχές των γνάθων και της μάσησης (πίεση δοντιών, τρίξιμο των δοντιών), ψυχικές διαταραχές (ανησυχία, κατάθλιψη – οι εμβοές μπορεί να αποτελούν πρώιμο σημείο κατάθλιψης!).

Οι εμβοές μπορεί να σχετίζονται με λήψη φαρμάκων (σαλικυλικά, ΜΣΑΦ, διουρητικά κ.ά.).

 

Συμπτώματα

Πολύ συχνά σε ηλικιωμένους. Συχνά εκδηλώνεται μαζί με μείωση της ακοής, κυρίως νευροαισθητηριακού τύπου.

 

Οι εμβοές ταξινομούνται σε ΙΙΙ βαθμούς:

 

Βαθμού Ι: Διαλείπουσες – υψηλές αποκλειστικά σε ήσυχο περιβάλλον.

 

Βαθμού ΙΙ: Συνεχείς εμβοές, αλλά μπορεί να υποχωρούν κατά τη διάρκεια κάποιας ενασχόλησης του ασθενούς ή όταν υπάρχει θόρυβος του περιβάλλοντος, που τις καλύπτει.

 

Βαθμού ΙΙΙ: Συνεχείς εμβοές, βασανιστικές, που δεν αντιμετωπίζονται, ξυπνούν τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Συχνά συνυπάρχει υπερακουσία. Οι εμβοές επιδεινώνονται σε άγχος, ανησυχία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου. Οι εμβοές μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου, διαταραχές της συγκέντρωσης, κόπωση, συννοσηρότητα με κατάθλιψη και ανησυχία.

 

Διερεύνηση

Λεπτομερές ιστορικό: Έναρξη, έκθεση σε θόρυβο, διάφορα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ύπαρξη κατάθλιψης, ανησυχίας, διαταραχών του ύπνου, άγχους. ΩΡΛ/κή εκτίμηση: Ωτοσκόπηση, ακρόαση των καρωτίδων, ψηλάφηση της κροταφικής χώρας και του τραχήλου/της ωμικής ζώνης, εξέταση της ακοής, κροταφογναθική λειτουργία.

 

Εργαστηριακός έλεγχος: ΑΠ, Hb, γλυκόζη ούρων. Αν κριθεί απαραίτητο, Τ4/TSH.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.