Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Δυσφαγία

ICD-10: R19

Ορισμός

Διαταραχές κατάποσης.

Αιτιολογία

Αίσθημα μάζας, παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα, αχαλασία, οισοφαγικός σπασμός, βρογχοκήλη, εκκολπώματα, στοματίτιδα, αμυγδαλίτιδα, διαταραχή κινητικότητας (παράλυση φάρυγγα; Εγκεφαλική προσβολή; Μυασθένεια Gravis;), στένωση, νεοπλασία, ξένο σώμα, ανεύρυσμα αορτής, νόσος μεσοθωρακίου.

Συμπτώματα

Δυσχέρεια κατάποσης, άλγος κατά τις κινήσεις κατάποσης. Σε οργανική στένωση ο ασθενής νιώθει ότι η τροφή σταματάει στο ύψος του τραχήλου ή πίσω από το στέρνο. Η αίσθηση μάζας ποτέ δεν προκαλεί πραγματική δυσφαγία. Προκαλεί μόνο μια αίσθηση κόμπου στο λαιμό, πίεσης πάνω από το στήθος και ’’ο ασθενής δεν παίρνει αέρα’’.

Διερεύνηση

Ιστορικό, ψηλάφηση τραχηλικής χώρας, επισκόπηση στοματικής κοιλότητας, έμμεση λαρυγγοσκόπηση. Πάντα να διενεργείται ακτινολογικός έλεγχος ή ενδοσκόπηση σε ασθενείς με δυσφαγία και απίσχνανση, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει έλεγχο του υποφάρυγγα και του οισοφάγου με σκιαγραφικό.

Η πλήρης παρεμπόδιση διέλευσης της τροφής μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη στένωσης κακοήθους αιτιολογίας: Κάνετε τον ακτινολογικό έλεγχο ή προτιμότερο την ενδοσκόπηση μετά από την απομάκρυνση του τεμαχίου της τροφής.

Σε υποψία νεοπλασίας να γίνεται χωρίς καθυστέρηση ενδοσκόπηση, η οποία θα διενεργείται, ακόμη και όταν ο ακτινολογικός έλεγχος είναι αρνητικός. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν και διενεργείται έλεγχος για ΓΟΠ, εξετάζεται από την ΩΡΛ/κή κλινική το ενδεχόμενο διενέργειας 24ωρης μέτρησης του pH του οισοφάγου και αντίστοιχα μανομετρίας οισοφάγου.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.