Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Διπλωπία

ICD-10: H53.2

Ορισμός

Διόφθαλμη διπλωπία: Διπλωπία, που παρουσιάζεται αποκλειστικά σε όραση και με τους δύο οφθαλμούς. Μονόφθαλμη διπλωπία: Διπλωπία, που παραμένει ακόμη και σε όραση με τον ένα μόνο οφθαλμό.

 

Αιτιολογία

Διόφθαλμη διπλωπία: Πάρεση των οφθαλμικών μυών ή άλλη διαταραχή του κινητικού συστήματος των οφθαλμών, συνήθης σε κόπωση, επίσης σε γενικευμένη αγγειακή νόσο λόγω διαβήτη και/ή υπέρτασης. Όταν συνήθως υπάρχει διαταραχή της κυκλοφορίας σε ένα αγγείο του αίματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αιμάτωση κάποιου νεύρου οφθαλμικού μυός, το αποτέλεσμα τις πιο πολλές φορές είναι πάρεση του απαγωγού νεύρου. Γενικά η διπλωπία αποτελεί σύμπτωμα, που συναντάται σε υπερθυρεοειδισμό/νόσο του Graves, μυασθένεια (διαλείποντα συμπτώματα), αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης λόγω σοβαρής υπέρτασης, όγκο του εγκεφάλου ή ΑΕΕ (υπάρχει οίδημα οπτικής θηλής;), όπως επίσης και σε εξεργασίες του οφθαλμικού κόγχου.

Μονόφθαλμη διπλωπία: Διαταραχή της διαθλαστικής ικανότητας του οφθαλμού (καταρράκτης, κερατόκωνος, αστιγματισμός, παρεκτόπιση φακών) ή νόσος της ωχράς κηλίδας.

 

Συμπτώματα

Η διόφθαλμη διπλωπία συνήθως σχετίζεται με πάρεση του απαγωγού, που συνεπάγεται αδυναμία απαγωγής του προσβλημένου οφθαλμού. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, όταν η βλάβη είναι ήπια, υπάρχει διπλωπία κατά τη στροφή του οφθαλμού προς την πλευρά της βλάβης. Σε πιο σοβαρές βλάβες η διπλωπία είναι παρούσα σε όλες τις κινήσεις του βλέμματος εκτός από την κίνηση προς την υγιή πλευρά και μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ο οφθαλμός, που έχει προσβληθεί, παρουσιάζει εσωτροπία. Αυτές οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται κατά κανόνα από ταχεία έναρξη συμπτωμάτων χωρίς καμία επιδείνωση στη συνέχεια. Το αίσθημα τάσης ή αντί αυτού το άλγος οφθαλμών, όταν ο ασθενής κοιτάζει μακριά στο οπτικό του πεδίο, σχετίζεται με υπερθυρεοειδισμό/νόσο του Graves.

 

Διερεύνηση

Διευκρινίστε, εάν η διπλωπία είναι διόφθαλμη, δηλαδή εάν παρουσιάζεται αποκλειστικά κατά την όραση και με τους δύο οφθαλμούς και επομένως εξαφανίζεται, όταν ο ένας από τους δύο οφθαλμούς (αδιάφορο ποιος) καλύπτεται. Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει διαταραχή στο κινητικό σύστημα των οφθαλμών, π.χ. πάρεση οφθαλμικού μυός. Νευρολογική κατάσταση! Εργαστηριακές εξετάσεις: ΑΠ, γλυκόζη πλάσματος, ελεύθερη Τ4/TSH ορού. Οίδημα οπτικής θηλής; Αν κριθεί απαραίτητο, να γίνει ΑΤ εγκεφάλου.

Η μονόπλευρη διπλωπία συμβαίνει κατά την όραση και με τους δύο οφθαλμούς ή με τον προσβλημένο οφθαλμό και εξαφανίζεται, μόνο όταν καλύπτεται ο οφθαλμός, που έχει προσβληθεί.

Πείτε στον ασθενή να ακολουθήσει με το βλέμμα του την κίνηση του δακτύλου σας, καθώς σχεδιάζετε στον αέρα ένα κεφαλαίο Η, ώστε να επιτευχθούν οι ακραίες θέσεις βλέμματος.

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.