Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Γρίπη

ICD-10: J11

Αιτία

Ιός της γρίπης. Μετάδοση διαμέσου σταγονιδίων ή με άμεση επαφή.

Συμπτώματα

Χρόνος επώασης 1-3 μέρες. Οξεία νόσηση με υψηλό πυρετό και έκδηλο αίσθημα νόσησης, φρίκια, μυαλγίες, κεφαλαλγία, συχνά ξερός βήχας μετά από περίπου ένα 24ωρο. Ο πυρετός και ο βήχας αποτελούν ισχυρούς προγνωστικούς δείκτες. Η διάρκεια είναι 3-5 ημέρες ή περισσότερο. Γενικά οι υγιείς ενήλικες παρουσιάζουν μία αυτοπεριοριζόμενη νόσηση. Τα παιδιά, που είναι < 2 ετών, μπορεί να εκδηλώσουν απάθεια, άρνηση τροφής, ευερεθιστότητα. Παιδιά 2-12 ετών μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, συμπτώματα από το στομάχι και πονόλαιμο. Συχνά η επίδραση στη γενική κατάσταση είναι πιο ήπια από ό,τι στους ενήλικες. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να παρουσιάσουν άτυπη κλινική εικόνα με αίσθημα ασθένειας και μερικές φορές αποπροσανατολισμό. Δεν είναι σπάνια η εκδήλωση δευτερογενούς βακτηριδιακής λοίμωξης (επιλοίμωξης), π.χ. πνευμονίας/βρογχίτιδας.

Διαφορική διάγνωση

Κρυολόγημα/λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, οξεία βρογχίτιδα, πνευμονία (βήχας, τρίζοντες μη μουσικοί ρόγχοι), μηνιγγίτιδα (αυχενική δυσκαμψία, εμετός, απουσία βήχα και συμπτωμάτων από τις αεροφόρες οδούς), επικίνδυνη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας-Α (απουσία βήχα και συμπτωμάτων από τις αεροφόρες οδούς), ερλιχίωση (‘‘θερινός πυρετός’’, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες. Βλέπε το υποκεφάλαιο πυρετός από δήγμα κρότωνα στο παρόν κεφάλαιο), επιδημική σκανδιναβική νεφροπάθεια, διάφορες λοιμώξεις, που προκαλούν ‘’θερινό πυρετό’’ με αρθραλγία κ.ά. – βλέπε το υποκεφάλαιο θερινός πυρετός. Δάγγειος πυρετός (κλινική εικόνα, που μοιάζει με αυτή της γρίπης και εμφανίζεται μετά από παραμονή στο εξωτερικό κυρίως στην Ασία, την κεντρική και νότια Αμερική, την κεντρική Αφρική).

Διερεύνηση

Κλινική εικόνα. Ανίχνευση ιού σε ρινοφαρυγγικό έκκριμα με τη μέθοδο PCR. Η CRP σε σοβαρή γρίπη μπορεί να αγγίξει την τιμή των 100 mg/L.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.