Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Αντισυλληπτικά

Στις νέες γυναίκες μπορούν να χορηγηθούν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά, τα mini-pills, τα εμφυτεύματα ή οι κολπικοί δακτύλιοι. Σε γυναίκες άνω των 40 ετών συνιστάται αντισυλληπτική αγωγή για περίπου 6 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Συνήθως θεραπεία πρώτης εκλογής αποτελεί το σπιράλ ή μία μέθοδος φραγμού. Το σπιράλ χαλκού, που έχει τοποθετηθεί σε γυναίκες άνω των 40 ετών, συνήθως δε χρειάζεται αλλαγή. Αφαιρείται τουλάχιστον 6 μήνες μετά την εμμηνόπαυση και την τελευταία εμμηνορρυσία. Χάρη στο σπιράλ ορμόνης η μετάβαση σε θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα είναι ομαλή και χωρίς αιμορραγίες. Το σπιράλ 5 ετών μπορεί να παραμείνει περισσότερο κατά το διάστημα της εμμηνόπαυσης λόγω μειωμένης γονιμότητας. Η στείρωση αποτελεί μία πολύ δραστική λύση σ’αυτήν την ομάδα ελαττωμένης γονιμότητας.

Τα οιστρογόνα σε συνδυασμό με σκευάσματα γεσταγόνου μπορούν να χορηγηθούν σε γυναίκες, που δεν καπνίζουν. Ο κολπικός δακτύλιος NuvaRing αποτελεί εναλλακτική λύση, όπως και το αντίστοιχο διαδερμικό αυτοκόλλητο Evra.

Κατά τη διάρκεια της λοχείας και του θηλασμού η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μικρότερη. Εάν η γυναίκα επιθυμεί ορμονική αντισύλληψη, μπορούν να χορηγηθούν mini-pills ή εμφυτεύματα, και στις δύο περιπτώσεις αποκλειστικά όσα περιέχουν μόνο γεστογόνο. Μία καλύτερη εναλλακτική λύση αποτελεί συνήθως το σπιράλ (IUD), το οποίο τοποθετείται το νωρίτερο 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Μετά από άμβλωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το σπιράλ χαλκού, όσο και σπιράλ σταδιακής απελευθέρωσης ορμόνης. Η χορήγηση των αντισυλληπτικών δισκίων μπορεί να ξεκινάει αμέσως μετά την επέμβαση.

 

Συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία:

Δρουν, παρεμποδίζοντας την ωορρηξία, επηρεάζουν τις εκκρίσεις του τραχήλου μήτρας. Περιέχουν οιστρογόνο και γεσταγόνο. Τα αντισυλληπτικά δισκία χαμηλής δόσης περιέχουν το μέγιστο 30-35 μg αιθυνυλοιστραδιόλης και γεσταγόνου (δοσπιρενόνη, λεβονοργεστρέλη, λυνεστρενόλη ή νορεθιστερόνη). Παρέχουν αποτελεσματική προστασία κατά της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τα αντισυλληπτικά δισκία χορηγούνται για διάστημα 3-εβδομάδων με διακοπή την 4η εβδομάδα, όταν δηλαδή εκδηλώνεται η αιμορραγία από διακοπή.

Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία προσφέρουν πιθανώς οφέλη, όπως ελάττωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και καλοήθων νόσων του μαστού. Πιθανόν μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοπόρωσης. Επίσης μειώνουν πιθανόν και τον κίνδυνο σαλπιγγίτιδας. Τα αντισυλληπτικά δισκία αποτελούν την εναλλακτική θεραπεία σε δυσμηνόρροια και μηνορραγία.

Ο κίνδυνος προσβολής από φλεβοθρόμβωση είναι λίγο μεγαλύτερος από τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων τρίτης γενιάς, τα οποία περιέχουν 20-30 μg αιθυνελοιστραδιόλης σε συνδυασμό με δεσογεστρέλη. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη συνταγογράφηση κυρίως, όταν η ασθενής το λαμβάνει για πρώτη φορά.

 

Τα αντισυλληπτικά, που λαμβάνονται με φυσικά φάρμακα, τα οποία περιέχουν υπερικό, μειώνουν την αποτελεσματικότητα, όσο αφορά την πρόληψη και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

 

Παρενέργειες από οιστρογόνα: Ναυτία, οίδημα, αύξηση μελάγχρωσης δέρματος και αύξηση λευκόρροιας.

 

Παρενέργειες από γεσταγόνο: Αυξημένη όρεξη, κόπωση, κατάθλιψη, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιπαρά μαλλιά, ακμή και κράμπες της γαστροκνημίας.

 

Αντενδείξεις: Όταν έχουν προηγηθεί ’’εν τω βάθει’’ φλεβικές ή αρτηριακές θρομβώσεις ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό φλεβοθρομβώσεων σε συγγενείς πρώτου βαθμού, γνωστή διαταραχή της πηκτικότητας σε γυναίκα ή σε στενούς συγγενείς, βαλβιδοπάθειες, ιστορικό αγγειοεγκεφαλικής ή μυοκαρδιακής νόσου, έκδηλοι κιρσοί κάτω άκρων, διάφορες προδιαθετικές καταστάσεις, π.χ. εκτεταμένο χειρουργείο ή μακροχρόνια ακινησία, όταν έχει προηγηθεί καρκίνος του μαστού.

 

Καταστάσεις, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή:

Υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, επιληψία, χρόνια ηπατική νόσος, κάπνισμα σε γυναίκες άνω των 35 ετών, ημικρανία, διαταραχές της εμμηνορρυσίας σε γυναίκες, που δεν ήταν ποτέ έγκυες.

 

Καταστάσεις, τις οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα αντισυλληπτικά δισκία: Οξεία διαλείπουσα πορφυρία, εξελισσόμενη ηπατοπάθεια, όταν έχει προηγηθεί καρκίνος μαστού, ΣΕΛ, ημικρανία με εστιακά νευρολογικά συμπτώματα.

Όταν λαμβάνονται αντισυλληπτικά δισκία και εκδηλώνονται διάμεσες αιμορραγίες, πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα λοίμωξης και οι κυτταρικές μεταβολές. Σε έντονη αιμορραγία, δηλαδή αιμορραγία, που μοιάζει με εμμηνορρυσία, διακόψτε την αγωγή και ξεκινήστε νέο σχήμα λίγο αργότερα.

 

Προγεσταγόνο +  οιστρογόνο: Δισκία.

 

Παρεντερικά συνδυαστικά σκευάσματα:

Όταν υπάρχει διαταραχή της εντερικής απορρόφησης, μελετάται η παρεντερική χορήγηση συνδυαστικών σκευασμάτων. Ο κολπικός δακτύλιος περιέχει οιστρογόνο και γεσταγόνο για θεραπεία διάρκειας 3 εβδομάδων. Η γυναίκα τον τοποθετεί μόνη της στον κόλπο. Δεν αφαιρείται κατά την επαφή. Απαιτείται διάστημα μίας εβδομάδας χωρίς κολπικό δακτύλιο πριν από την τοποθέτηση νέου δακτυλίου.

Το διαδερμικό αυτοκόλλητο αντισυλληπτικό αλλάζει 1 φορά την εβδομάδα στη διάρκεια 3 εβδομάδων και στη συνέχεια μεσολαβεί μία εβδομάδα χωρίς το αυτοκόλλητο πριν από την έναρξη νέου θεραπευτικού σχήματος. Απαιτείται περιθώριο ασφαλείας δύο ημερών, όταν το αυτοκόλλητο δεν έχει αλλαχτεί στο σωστό χρόνο.

Η χρήση του κολπικού δακτυλίου ή του διαδερμικού αυτοκόλλητου μπορεί ανεξαιρέτως να παραταθεί το μέγιστο σε 9 εβδομάδες πριν από διακοπή μίας εβδομάδας για την αιμορραγία απόρριψης.

Ο κολπικός δακτύλιος και το διαδερμικό αυτοκόλλητο παρουσιάζουν του ίδιους κινδύνους και αντενδείξεις με τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία.

 

Εθονογεστρέλη + Αιθυνυλοιστραδιόλη: Δακτύλιος κολπικός NuvaRing.

Νορελγεστρομίνη + Αιθυνυλοιστραδιόλη: Διαδερμικό έμπλαστρο Evra.

 

Σκευάσματα γεσταγόνου από το στόμα. Minipills:

Τα mini-pills, δηλαδή γεσταγόνα χαμηλής δόσης p.o., χορηγούνται συνεχόμενα. Αποτελούν την εναλλακτική λύση στις περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυνται τα συνδυαστικά δισκία. Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης. Η ωορρηξία μπορεί να επιτελεστεί, αλλά παρεμποδίζουν την εγκυμοσύνη, επιδρώντας στο τραχηλικό έκκριμα, στο ενδομήτριο, στο ωχρό σωμάτιο και στην κινητικότητα των ωαγωγών. Παρέχει λιγότερη προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, συγκριτικά με τα συνδυαστικά δισκία. Οι ταμπλέτες Cerazette ελαττώνουν την ωορρηξία στο 97% των ασθενών. Παρέχουν υψηλότερη προστασία, συγκριτικά με τα διάφορα mini-pills.

 

Παρενέργειες: Αίσθημα τάσης στους μαστούς, μεταβολή της ψυχικής διάθεσης, τάση για εκδήλωση ακμής, ελάττωση της όρεξης, ακανόνιστες αιμορραγίες, αμηνόρροια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά από διάστημα 2 και 4 μηνών.

 

Προγεσταγόνο: Δισκία Λεβονοργεστρέλης.

 

Ενέσιμο σκεύασμα γεσταγόνου:

Σκεύασμα υψηλής δόσης 1 mL των 150 μg/mL, που χορηγείται ενδομυικά μία φορά το τρίμηνο. Προσφέρει σίγουρη προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η προστασία, που επιτυγχάνεται, μπορεί να είναι μακρόχρονη και να παρατείνεται ακόμη και μετά τη διακοπή της λήψης του σκευάσματος. Εν τούτοις δεν είναι κατάλληλο για εκείνες τις γυναίκες, που επιθυμούν προστασία για πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Παρενέργειες: Βλέπε πιο πάνω. Μετά από τη λήψη του για τουλάχιστον ένα έτος, 50% εκείνων όσες το έλαβαν, παρουσιάζουν αμηνόρροια. Αποτελεί κατάλληλη εναλλακτική λύση για όσες γυναίκες πάσχουν από άλλες ασθένειες, εξαιτίας των οποίων δεν επιτρέπεται η λήψη οιστρογόνων. Κάποιες από τις γυναίκες, που το λαμβάνουν, μπορεί να παρουσιάσουν ανησυχητικά άφθονες και ακανόνιστες αιμορραγίες. Εάν η γυναίκα ανησυχεί για τις παρενέργειες του γεσταγόνου, όπως επίδραση στη διάθεση, τάση για εκδήλωση ακμής και μεταβολή της σεξουαλικής επιθυμίας, μπορεί να δοκιμάσει τα mini-pills για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αν νιώθει καλά, αλλά ταλαιπωρείται από μητρορραγίες, μπορεί να της γίνει σύσταση για αγωγή με ενέσιμο σκεύασμα. Είναι αδύνατη η σύγκριση της αιμορραγίας, που προκαλείται από τα mini-pills και από το ενέσιμο σκεύασμα γεσταγόνου.

 

Όταν η θεραπεία αφορά νέες κοπέλες (12-18 ετών), η απώλεια οστικής μάζας είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερη. Τα σχετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όταν η συνταγογράφηση αφορά νέες κοπέλες.

 

Προγεσταγόνο: Ενέσιμο διάλυμα Depo-Provera.

 

Εμφυτεύσιμο σκεύασμα προγεσταγόνου:

Τοποθετείται καψάκιο ή ράβδος υποδορίως με τοπική αναισθησία. Παρέχει ικανοποιητική προστασία.

 

Παρενέργειες: Βλέπε πιο πάνω. Συνήθως προκαλεί αμηνόρροια.

 

Εθονογεστρέλη: Υποδόριο εμφύτευμα (ράβδος) Implanon. Υποδόριο εμφύτευμα (2 καψίδια) Jadelle.

 

Ενδομήτριο προγεσταγόνο:

Τοποθετείται ενδομητρίως και απελευθερώνει λεβονοργεστρέλη σε δόση 20 μg/24ωρο. Επηρεάζει τοπικά το ενδομήτριο και τις εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας. Υψηλός δείκτης προστασίας. Ο κίνδυνος έκτοπης (ή εξωμήτριας) κύησης είναι μικρός. Προκαλεί φειδωλές εμμηνορρυσίες, που μπορεί και να εκλείψουν εντελώς (γι’αυτό και αποτελεί κατάλληλη θεραπεία κατά της μηνορραγίας). Εν τούτοις κατά τους πρώτους 3-6 μήνες της θεραπευτικής αγωγής εκδηλώνονται συχνά μικρές αιμορραγίες. Οι ορμονικές παρενέργειες είναι ασυνήθεις, αλλά κατά την έναρξη της θεραπείας μπορεί να εκδηλωθούν μεταβολή της διάθεσης, αίσθημα τάσης των μαστών και ήπιες μορφές ακμής.

Η χρήση του συστήνεται σε γυναίκες, που δε διατρέχουν κίνδυνο για νόσους του γεννητικού συστήματος/σαλπιγγίτιδα. Διάρκεια χρήσης 5 έτη. Όπως και στο σπιράλ χαλκού, δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης εκλογής σε γυναίκες, που ποτέ πριν δεν είχαν κυοφορήσει.

 

Λεβονογεστρέλη: Σπιράλ ενδομήτριο Mirena.

 

Σπιράλ χαλκού, Σπιράλ:

Προκαλεί τοπική στείρα φλεγμονώδη αντίδραση στο ενδομήτριο και επηρεάζει το ενζυμικό σύστημα, που δυσχεραίνει την είσοδο του σπέρματος και τη γονιμοποίηση.

 

Παρενέργειες: Αιμορραγικές διαταραχές (ιδιαίτερα μηνορραγία), άλγος και αποβολή του σπιράλ. Σε περίπτωση έντονης και μεγάλης διάρκειας εμμηνορρυσίας μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο της χορήγησης τρανεξαμικού οξέος. Εάν η γυναίκα μείνει έγκυος, ενώ φέρει IUP, υπάρχει υψηλός κίνδυνος αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Καλό είναι τότε να αφαιρείται το σπιράλ, εάν αυτό είναι εφικτό.

 

Αντενδείξεις σε: Εγκυμοσύνη, ενεργή λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

 

Προσοχή σε μεγάλο μύωμα, άφθονη εμμηνορρυσία, διαταραχές πηκτικότητας, σαλπιγγίτιδα, τις περιπτώσεις, στις οποίες προηγήθηκε έκτοπη κύηση όπως προκύπτει από το ιστορικό της ασθενούς, καθώς και γυναίκες χωρίς καμία κύηση!

 

Αντισύλληψη μετά τη σεξουαλική επαφή, ’’Το χάπι της επόμενης ημέρας’’, Επείγουσα αντισύλληψη

Λαμβάνονται δύο ταμπλέτες εφάπαξ μετά τη συνουσία, οπωσδήποτε πριν από την παρέλευση 12 ωρών, όχι όμως αργότερα από 72 ώρες από την επαφή. Εναλλακτική λύση αποτελεί η συνταγογράφηση του σκευάσματος Ellaone για χορήγηση 1 δισκίου μέσα σε 120 ώρες μετά από συνουσία χωρίς προφύλαξη. Η τοποθέτηση σπιράλ μέσα στα 5 πρώτα 24ωρα αποτελεί εναλλακτική λύση σε γυναίκες, που δεν είχαν προφυλαχτεί κατά τη συνουσία και στις οποίες προηγήθηκε τοκετός.                               

 

Λεβονοργεστρέλη + αιθυνυλοιστραδιόλη: Δισκία Norlevo. Δισκία Postinor. Εφάπαξ (χωρίς συνταγή).

 

Στείρωση:

Όσες γυναίκες και άντρες επιθυμούν στείρωση πρέπει να παραπέμπονται σε ειδική κλινική.

 

Μέθοδοι φραγμού:

Οι μέθοδοι φραγμού παρέχουν ικανοποιητική προστασία κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και αποτελούν καλή λύση για άτομα, που δεν επιθυμούν/μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορμονικά σκευάσματα. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το χρήστη, αλλά είναι κάπως μικρότερη από εκείνη της ορμονικής αντισύλληψης και του IUP, χωρίς παρενέργειες. Διατίθενται υποαλλεργικά προφυλακτικά για άτομα αλλεργικά στο λατέξ.

 

Προφυλακτικά:

Υπάρχουν προφυλακτικά για άντρες από λατέξ, δηλαδή ελαστικό και υποαλλεργικά από πλαστικό πολυουρεθάνης.

 

Πεσσοί για το κολπικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας:

Κυκλοφορούν δύο τύποι πεσσών από σιλικόνη για γυναίκες. Οι πεσσοί για το κολπικό τμήμα του τραχήλου μοιάζουν με ναυτικό καπέλο και εφαρμόζουν απευθείας πάνω στον τράχηλο και μπορούν να παραμείνουν μέσα δύο 24ωρα κάθε φορά. Διατίθενται σε τρία μεγέθη ανάλογα με το μαιευτικό ιστορικό. Δε γίνεται αντιληπτό για κανέναν από τους δύο συντρόφους. Μετά τη συνουσία μπορεί να πλυθεί και να χρησιμοποιηθεί αμέσως πάλι.

 

Κολπικοί πεσσοί:

Οι κολπικοί πεσσοί εφαρμόζονται διαγωνίως στον κόλπο και μπορούν να παραμείνουν μέσα ένα 24ωρο κάθε φορά. Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους είναι δυνατή μετά την τοποθέτηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τραχηλικό κύπελλο για την παγίδευση του αίματος της εμμηνορυσίας. Οι πεσσοί πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους έξι ώρες μετά την τελευταία συνουσία.

 

Και οι δύο τύποι πεσσών χρησιμοποιούνται μαζί με γέλη πεσσών με βάση το γαλακτικό οξύ, που αδρανοποιεί το σπέρμα. Υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας των πεσσών και της γέλης των πεσσών από το διαδίκτυο.

Επίσης διατίθεται σπερματοκτόνος κρέμα, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Η αποτελεσματικότητά της είναι παρόμοια με εκείνη της γέλης.

 

Γυναικείο προφυλακτικό:

Κατασκευάζεται από πλαστικό πολυουρεθάνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την παθητική σύντροφο στον πρωκτό και τον κόλπο. Διατίθεται από το διαδίκτυο.

 

Οικογενειακός προγραμματισμός με φυσικές μεθόδους:

Μία εντελώς φυσική και χωρίς παρενέργειες μέθοδος προφύλαξης, φιλική στο περιβάλλον και χωρίς χρήση ορμονικών σκευασμάτων. Με τον καθημερινό έλεγχο του τραχηλικού εκκρίματος μπορείτε να προσδιορίσετε τη γόνιμη περίοδο και να αποφύγετε ή να προγραμματίσετε εκούσια το χρόνο κύησης. Τα ζευγάρια, που έχουν λόγο να το πράξουν και λαμβάνουν σωστή καθοδήγηση, επιτυγχάνουν ασφάλεια σε ποσοστό 99% σύμφωνα με νέες μελέτες.

Λειτουργεί σε όλες τις περιόδους μιας γυναίκας, ακόμη και στις περιπτώσεις με ακανόνιστο κύκλο. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με τραχηλικούς πεσσούς. Χρησιμοποιείται από περίπου 50 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως στη σημερινή εποχή.

Περισσότερες πληροφορίες: www.familjeplanering.se (για πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα πατήστε τo εικονίδιο με τη σημαία της Αυστραλίας κάτω από τη φωτογραφία εντελώς δεξιά).

περιέχουν μόνο

προγεστερόνη. Οι υπόλοιποι 3 τύποι είναι: Τα μονοφασικά, τα διφασικά και τα τριφασικά.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.