Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογικά νοσήματα > Οξεία αμυγδαλίτιδα, Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα

Οξεία αμυγδαλίτιδα, Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα

ICD-10: J03

Ορισμός

Λοίμωξη των αμυγδαλών/του άνω τμήματος του φάρυγγα.

 

Αιτιολογία

Ιοί (Αδενοϊοί, Epstein-Barr). Βακτήρια: Τα συνηθέστερα και σημαντικότερα είναι οι στρεπτόκοκκοι ομάδας Α (μία άλλη ονομασία του Streptococcus Pyogenes), οι οποίοι χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε σπειραματονεφρίτιδα και ρευματικό πυρετό, ακόμη και οι στρεπτόκοκκοι-G.

 

Συμπτώματα 

Οξεία νόσηση με έντονη φαρυγγαλγία στο πάνω τμήμα του φάρυγγα συνηγορούν για στρεπτόκοκκο Α. Είναι συνηθισμένο το αντανακλαστικό άλγος στο ένα ή και τα δύο αυτιά. Υψηλός πυρετός, δυσκαταποσία, βήχας, καταρροή, βράγχος ενισχύουν την ιογενή προέλευση της νόσου, στην οποία οι ενοχλήσεις διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Τα παιδιά γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών σπάνια νοσούν από φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χωρίς πυρετό, πονόλαιμο και συχνά μολυσματικό κηρίο με έλκη των ρουθουνιών. Μερικές φορές παρουσιάζουν ερυθρότητα στην περιοχή του μετώπου και των παρειών, ωχρότητα γύρω από το στόμα και φραουλοειδή γλώσσα. Η παρωνυχία ενισχύει τη διάγνωση, καθώς και η εκδήλωση συμπτωμάτων στον περίγυρο του ασθενή.

 

Αντικειμενική εξέταση

Ερυθρές, συχνά ευμεγέθεις αμυγδαλές με λευκά βύσματα ή επιχρίσματα. Η διάκριση με γυμνό οφθαλμό της ιογενούς ή βακτηριακής αμυγδαλίτιδας είναι δυσχερής! Όταν υπάρχει συγχρόνως πυρετός > 38,5ο C, ευαίσθητοι λεμφαδένες στις γωνίες των γνάθων, επίχρισμα γλώσσας και/ή των αμυγδαλών και απουσία βήχα ενισχύεται η υποψία για στρεπτόκοκκο Α. Κακοσμία, ερυθρότητα φάρυγγα, φραουλοειδής γλώσσα, πετέχειες μαλθακής υπερώας, ερυθρή οιδηματώδης σταφυλή, περιστοματική ωχρότητα, ραγάδες στις γωνίες του στόματος, μολυσματικό κηρίο, οστρακιοειδές εξάνθημα και παρωνυχίες ενισχύουν όλες τις υποψίες για στρεπτόκοκκο Α.

 

Διαφορική διάγνωση

Παιδιά/νεαρά άτομα: Λοιμώδης μονοπυρήνωση. Ενήλικες: Περιαμυγδαλίτιδα, λέμφωμα, καρκίνος των αμυγδαλών, κυνάγχη του Vincent, διφθερίτιδα.

 

Διερεύνηση

Ταχεία δοκιμασία (StrepA): Κατά κανόνα υψηλή ειδικότητα, αλλά μη ικανοποιητική ευαισθησία (70-80%). Δίνει αναξιόπιστο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου. Δε δείχνει καθόλου τους στρεπτοκόκκους C και G: Δεν προσφέρει τίποτε στη διάγνωση! Το Μονοτέστ/SGPT μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρχει ιστορικό πιθανής νόσησης > 5 ημερών (το μονοτέστ είναι θετικό τουλάχιστον μετά από 5-7 ημέρες νόσησης).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.