Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Γυναικολογικά νοσήματα > Ακράτεια ούρων σε γυναίκες, Απώλεια ούρων σε γυναίκες, Υπερδραστήρια κύστη σε γυναίκες, Επιτακτική ούρηση σε γυναίκες

Ακράτεια ούρων σε γυναίκες, Απώλεια ούρων σε γυναίκες, Υπερδραστήρια κύστη σε γυναίκες, Επιτακτική ούρηση σε γυναίκες

ICD-10: N39

Βλέπε επίσης την Ακράτεια ούρων σε ηλικιωμένους στο κεφάλαιο Γηριατρικά νοσήματα. Τα θεραπευτικά βοηθητικά μέσα σε ακράτεια παρατίθενται στο κεφάλαιο, που προαναφέρθηκε.

Ορισμός

Σε ακράτεια ούρων εκδηλώνεται απώλεια ούρων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργεί υγειονομικό ή κοινωνικό πρόβλημα και να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Παρουσιάζεται με διάφορες μορφές: 1: Ακράτεια προσπάθειας. 2: Ακράτεια από έπειξη. 3: Ακράτεια μικτή με συμπτώματα τόσο ακράτειας προσπάθειας όσο και από έπειξη. 4: Ακράτεια υπερπλήρωσης. 5: Νευρογενείς διαταραχές της ουροδόχου κύστης. 6: Ιατρογενής ακράτεια μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, θεραπεία με ακτινοβολία, ορισμένα φάρμακα.

Αιτιολογία

Πολυπαραγοντικό υπόβαθρο. Πολύπλοκη αλληλεπίδραση της ικανότητας διατήρησης του ελέγχου των φυσικών παρορμήσεων μεταξύ νεύρωσης, ουρήθρας, ουροδόχου κύστης, εξωουρηθρικών και υπερκυστικών δομών, όπως συνδέσμων, αιδοίου και μυών του πυελικού εδάφους.

Η ακράτεια προσπάθειας μπορεί να επιδεινωθεί από την ατροφία του βλεννογόνου της ουρήθρας σε ηλικιωμένες γυναίκες. Άλλες αιτίες είναι κληρονομικοί παράγοντες, υπερβολικό βάρος σε μεγάλο βαθμό, εγκυμοσύνη, που έχει προηγηθεί, χαμηλός τόνος ουρογεννητικού σωλήνα, επιδείνωση της ανάρτησης του εσωτερικού τμήματος του ουρογεννητικού σωλήνα, ΧΑΠ.

Η ακράτεια από έπειξη συχνά προκαλείται από λοίμωξη του κατωτέρου ουροποιητικού. Συνηθισμένη αιτία σε ορισμένες γυναίκες είναι επίσης το επαγγελματικό στρες. Άλλη αιτία είναι η υπερδραστήρια κύστη, η οποία φαίνεται ότι προκαλείται από συχνές συσπάσεις της ουροδόχου κύστης εξαιτίας αστάθειας του εξωστήρα, ακόμη και εξαιτίας ήπιας ουρηθρίτιδας (όχι λοιμώδους), όταν το αντανακλαστικό της φλεγμονώδους ουρήθρας εκλύει σύσπαση του εξωστήρα. Μία όχι ασυνήθιστη αιτία είναι η συχνή λήψη νερού εξαιτίας της παρανόησης ότι πρέπει να πίνουμε συχνά, ακόμη κι όταν δε διψάμε. Η συχνή ούρηση μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε μειωμένη χωρητικότητα της κύστης. Σε ορισμένες ασθενείς κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί και προσαρμογή από την πλευρά της ασθενούς, δηλαδή η ασθενής οδηγείται σε ούρηση για ασφαλεία. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι το υπερβολικό βάρος, η δυσκοιλιότητα, η καρδιακή ανεπάρκεια, η λιθίαση της κύστης, τα διουρητικά, οι όγκοι στην ουροδόχο κύστη/ελάσσονα πύελο/ωοθήκες, η ανοϊκή νόσος, η νόσος του Parkinson, η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας/MS).

Η μικτή ακράτεια παρουσιάζεται σε περίπου 30% όλων των γυναικών με ακράτεια ούρων.

Η ακράτεια υπερπλήρωσης προκαλείται, όταν η κύστη είναι πολύ διατεταμένη λόγω ούρων και ο μυικός δακτύλιος στη βάση της δεν μπορεί να τα συγκρατήσει περισσότερο.

Οι νευρογενείς διαταραχές της κύστης προκύπτουν μετά από, π.χ. αγγειοεγκεφαλική βλάβη (άνοια, κατάσταση μετά από ΑΕΕ, νόσο Parkinson, MS) σε συνδυασμό με χρόνια προοδευτική νευρική νόσο, τραυματικές βλάβες του ΚΝΣ ή από όγκους του ΚΝΣ.

Ιατρογενής ακράτεια εκδηλώνεται ως επακόλουθο γυναικολογικής χειρουργικής, π.χ. υστερεκτομής, χειρουργικής διόρθωσης πρόπτωσης ή μετά από θεραπευτική ακτινοβολία των πυελικών οργάνων. Μετά από τραυματικούς μεγάλης διάρκειας τοκετούς μπορούν να δημιουργηθούν συρίγγια. Ανεπιθύμητη δράση φαρμάκων, όπως ορισμένων διουρητικών και υπνωτικών, μπορεί επίσης να προκαλέσει ακράτεια.

Σε ωοθηκικούς όγκους μπορεί να εκδηλωθεί ως πρώτο σύμπτωμα η ακράτεια από έπειξη.

Συμπτώματα

Η ακράτεια συχνά συσχετίζεται με αρνητικά συναισθήματα, διαταραγμένη κοινωνικότητα και εξάρτηση με το σπίτι.

Ακράτεια προσπάθειας εκδηλώνεται σε περίπου 50% των γυναικών με ενοχλήματα ακράτειας. Απώλεια περιορισμένης ποσότητας ούρων σε συνδυασμό με προσπάθεια συνεπάγεται ταχεία αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, π.χ. βήχας, φτάρνισμα, γέλιο, αναπήδημα, ανύψωση βαρέων αντικειμένων, τρέξιμο κτλ.

Η ακράτεια από έπειξη περιλαμβάνει συχνή διούρηση και/ή συχνό αίσθημα έπειξης για ούρηση με ή χωρίς ακράτεια. Το αίσθημα έπειξης για ούρηση μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Για αρκετές ασθενείς εντούτοις εκδηλώνεται συχνά και δημιουργεί την ανησυχία ότι δε θα μπορέσουν να κρατηθούν. Οι ασθενείς με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη χρειάζονται να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα > 8 φορές/24ωρο, ορισμένες πολύ συχνότερα μέχρι 15-20 φορές/24ωρο. Το αίσθημα έπειξης για ούρηση μπορεί να συνοδεύεται και από απώλεια ούρων. Επειδή η ασθενής δεν κατορθώνει να συγκρατήσει τη σύσπαση της κύστης, η απώλεια ούρων μπορεί μερικές φορές να είναι μεγάλη.

Η νευρογενής διαταραχή της κύστης δείχνει απώλεια ούρων χωρίς αίσθημα έπειξης ή πρόκληση από στρες.

Διερεύνηση

Προσεκτική λήψη ιστορικού γενικού- και ούρησης (λίστα ούρησης με τη συχνότητα, τον όγκο και κατανομή στη διάρκεια της ημέρας), γυναικολογική εξέταση με γεμάτη/ κενή κύστη. Σε συνδυασμό με την εξέταση σημειώνεται τυχόν απώλεια ούρων κατά το βήχα. Τεστ Bonney: Δύο δάχτυλα εισάγονται στον κόλπο, το καθένα στην κάθε πλευρά της ουρήθρας, η οποία υποστηρίζεται, χωρίς να συμπιέζεται προς τη(ν ηβική) σύμφυση και μετά από κάθε φορά η ασθενής ενθαρρύνεται να ξαναβήξει. Αν τότε σταματάει η απώλεια (ούρων), το τεστ είναι θετικό και σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετικό αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης. Ταυτόχρονα ζητήστε από την ασθενή να σφιχτεί. Αν τότε η σύσπαση γύρω από τον κόλπο είναι προβληματική, η ασθενής μπορεί να χρειάζεται εξάσκηση διαμέσου φυσιοθεραπείας, ίσως και με ηλεκτρική διέγερση. Λίστα ουρήσεων. Σε ακράτεια από έπειξη ισχύουν συνήθως τα ακόλουθα: Μέσος όγκος ούρησης < 200 ml, συχνότητα ούρησης > 7 φορές/24ωρο. Γενική ούρων και αν χρειαστεί, καλλιέργεια. Αποκλείστε την κυστίτιδα, την ουρηθρίτιδα, τη γλυκοζουρία. Ακράτεια από έπειξη με σύντομο ιστορικό έναρξης (< 1 έτους) ή αιματουρία: Αποκλείστε την κακοήθεια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις διενεργείται συχνά ουρηθροκυστεοσκόπηση, καθώς και ουροδυναμικές μελέτες, πχ. κυστεομετρία, ενδεχομένως διακολπικό υπερηχογράφημα πάνω από την ελάσσονα πύελο. Σε συμπτώματα ακράτειας από έπειξη διενεργείται ένας αδρός νευρολογικός έλεγχος, για να αποκλειστεί ότι η ακράτεια αποτελεί εκδήλωση νευρολογικής νόσου.

Φαρμακευτική αγωγή

Αντιχολινεργικά

Δαριφενασίνη: Pr.tab.

Οξυβουτυνίνη: Tab/TTS.

Σολιφενακίνη: F.c.tab.

Τολτεροδίνη: Pr.cap/f.c.tab.

Φεσοτεροδίνη: Pr.tab.

Σπασμολυτικά

Μιραβεγρόνη: Pr.tab.

Συμπλήρωμα οιστρογόνου, χορήγηση τοπικά για θεραπεία ενοχλημάτων από τους βλεννογόνους

Οιστραδιόλη: Vag.tab Vagifem.

Οιστριόλη: Vag.cr.

Συμπλήρωμα οιστρογόνου, χορήγηση συστηματικά κατά των ενοχλημάτων από τους βλεννογόνους

Οιστριόλη: Tab.

Διάφορα

Δεσμοπρεσσίνη: Tab.

Ντουλοξετίνη: Gr.cap.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.