Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Ουρολογικά νοσήματα > Ακράτεια ούρων σε άντρες, Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη σε άντρες

Ακράτεια ούρων σε άντρες, Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη σε άντρες

ICD-10: N39

Βλέπε επίσης το υποκεφάλαιο: Ακράτεια ούρων σε ηλικιωμένους στο κεφάλαιο της γηριατρικής, καθώς και το υποκεφάλαιο LUTS στο παρόν κεφάλαιο.

Ορισμός

Ακούσια απώλεια ούρων, αίσθημα επιτακτικής ούρησης, σύντομος χρόνος προειδοποίησης για ούρηση πριν από την ούρηση.

Αιτίες

Επιτακτική ούρηση: Η πιο συχνή αιτία είναι μία υπερδραστήρια κύστη, στην οποία ο μυϊκός ιστός της κύστης ξαφνικά συσπάται έντονα, παρ’όλο που η κύστη δεν είναι ακόμη πλήρης. Οφείλεται σε ελαττωματικό νευρογενή έλεγχο των ουροφόρων οδών κατά τη φάση πλήρωσης της κύστης. Συνήθης αιτία αποτελεί επίσης η ψυχοκαταπόνηση σε άτομα καριέρας, καθώς και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού ή η ουρηθρίτιδα. Άλλη συχνή αιτία αποτελεί η συχνή λήψη νερού λόγω παρανόησης, όσο αφορά τη συχνή λήψη νερού ακόμη και όταν κάποιος δε διψάει.

Διάφορες άλλες αιτίες είναι η υπερπλασία προστάτη (μπορεί να αποτελεί μέρος της ακράτειας υπερπλήρωσης), η παχυσαρκία, η καρδιακή ανεπάρκεια, φάρμακα (μεταξύ άλλων διουρητικά κ.ά.), λιθίαση ουροδόχου κύστης, νεοπλασία κύστης, εγκεφαλικές βλάβες (νεοπλασία, εγκεφαλικό, εγκεφαλική νόσος των μικρών αγγείων, άνοια, Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση/MS), παράγοντες σχετικοί με τη σπονδυλική στήλη (βλάβη με διατομή του Ν.Μ. από τραυματισμό). Ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα ίσως παρουσιάσουν ήπια ακράτεια σταγόνων δευτεροπαθώς στη λοίμωξη.

Ακράτεια από προσπάθεια: Συνεπάγεται απώλεια ούρων ως επακόλουθο αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, π.χ. κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας, ανύψωσης βάρους, βήχα. Εκδηλώνεται συχνά μετά από ριζική προστατεκτομή και μερικές φορές μετά από διουρηθρική προστατεκτομή (TURP) με τυχαία πρόκληση βλάβης στο σφιγκτήρα.

Ακράτεια υπερπλήρωσης: Σε άντρες με μεγάλο υπόλειμμα ούρων. Χαρακτηρίζεται από συχνό αίσθημα επείγουσας ούρησης ή συνεχή μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ούρων, συχνά με νυκτερινή απώλεια ούρων. Το υποκείμενο αίτιο συχνότερα είναι το αυξημένο μέγεθος προστάτη. Μερικές φορές οφείλεται σε στένωση ουρήθρας, π.χ. μετά από λοίμωξη.

Συμπτώματα

Η ακράτεια ούρων συχνά συνυπάρχει με άλλες διαταραχές της αποβολής των ούρων. Π.χ. η ακράτεια ούρων μπορεί να αποτελεί μέρος μίας υπερδραστήριας κύστης, η οποία εκδηλώνεται με κύριο σύμπτωμα το αίσθημα της επείγουσας ούρησης (> 8 φορές/24ωρο) και συχνουρία. Τα συμπτώματα, που προκαλούνται εξαιτίας ψυχοκαταπόνησης, συχνά βελτιώνονται κατά τη διάρκεια των αργιών/διακοπών. Βλέπε το υποκεφάλαιο-ΣΚΟ (LUTS).

Διερεύνηση

Βλέπε το υποκεφάλαιο-ΣΚΟ (LUTS).

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.