Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Μείωση ακοής

ICD-10: Η91

Βλέπε και το υποκεφάλαιο: Ακουστικά βαρηκοΐας στο παρόν κεφάλαιο.

 

Ορισμός

Μείωση της έντασης ή παραμόρφωση του ήχου. Ο ορισμός σύμφωνα με την ταξινόμηση του Klockhoff είναι: 1.Φυσιολογική ακοή. 2.Μικρού βαθμού ακουστικό τραύμα λόγω μειωμένης ακουστικής ικανότητας υψηλών τόνων. 3.Μετρίου βαθμού ακουστικό τραύμα λόγω μειωμένης ακουστικής ικανότητας υψηλών τόνων, που δημιουργεί σημαντική ακουστική αναπηρία σε θορύβους του περιβάλλοντος. 4.Σοβαρού βαθμού ακουστικό τραύμα λόγω μειωμένης ακουστικής ικανότητας υψηλών τόνων, που δημιουργεί σημαντική ακουστική αναπηρία σε ήσυχο περιβάλλον. 5.Κάποια άλλη μείωση ακοής χωρίς σημεία ακουστικού τραύματος.

Αιτιολογία

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας: Ωτοσαλπιγγίτιδα, βύσμα κυψελίδας, διάτρηση τυμπανικού υμένα, εξοστώσεις, χολοστεάτωμα, καθήλωση ακουστικών οσταρίων, διακοπή της ακουστικής αλυσίδας, συγγενής ατρησία (λείπει ο ακουστικός πόρος). Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (κοχλιακή, οπισθοκοχλιακή, κεντρική) είναι η πιο συνηθισμένη αιτία βαρηκοΐας: Φυσιολογικές μεταβολές λόγω ηλικίας, ακουστικά τραύματα (στα οποία συμπεριλαμβάνονται τραύματα από φορητές συσκευές μουσικής [που λέγονται mp3], με τις οποίες τα μεγάφωνα τοποθετούνται μέσα στους ακουστικούς πόρους και πολύ κοντά στους τυμπανικούς υμένες – να χρησιμοποιούνται ακουστικά κεφαλής αντί για ακουστικά ψείρες. Οι υψηλοί, καθαροί ήχοι εκτόνωσης είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Είναι σημαντικό να παρεμβάλλεται κάποια παύση κατά την ακρόαση δυνατών ήχων, για να αποφευχθούν βλάβες – ο χρόνος έκθεσης σε υψηλούς ήχους είναι καθοριστικός για την πρόκληση βλάβης!). Άλλες είναι η ξαφνική κώφωση, η νόσος Ménière, κληρονομικοί παράγοντες, λοιμώξεις, διαταραχές κυκλοφορίας, ωτοτοξικά φαρμακευτικά σκευάσματα, όγκοι, τραυματισμοί. Ψυχογενής βαρηκοΐα: Χωρίς οργανική αιτία, ακούσια αντίδραση από βαρήκοα άτομα για απώθηση του ακουστικού ερεθίσματος (διάκριση από προσομοίωση).

Συμπτώματα

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας: Μείωση της έντασης του ήχου, αλλά συνήθως όχι παραμόρφωση. Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα: Αδυναμία αντίληψης των τόνων στις συνηθισμένες χαμηλές συχνότητες, απώλεια του ήχου των φωνηέντων, στην οποία οι ακουστοί ήχοι γίνονται αντιληπτοί σε παραμορφωμένη μορφή.

Το κοινωνικό ενδιαφέρον απώλειας της ακοής στο αυτί με την καλύτερη ακοή είναι απώλεια μεγαλύτερη από 30-35 dB στο πεδίο του λόγου (=500, 1000, 2000 Hz). Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές από άτομο σε άτομο – μεταξύ άλλων όσο αφορά το επαγγελματικό περιβάλλον. Η ικανότητα της αντίληψης του λόγου σε περιβάλλον με θορυβώδη περίγυρο εξαρτάται πολύ από την ικανότητα ακοής συχνοτήτων 3000 και 4000 Hz).

 

Στο ακουστικό τραύμα παρουσιάζεται αρχικά μείωση στα 6000 Hz, μετά ακόμη και στα 4000 Hz και μικρότερες συχνότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατώφλι ήχου είναι καλύτερο στα 8000 Hz από ό,τι στα 6000 Hz (’’χάσμα στο κατώφλι ήχου’’). Τα προειδοποιητικά σημεία ακουστικού τραύματος είναι υπερακουσία, εμβοές, αίσθημα πληρότητας, ενδεχομένως παραφωνία (=παραμορφωμένοι ήχοι).

 

Στη γεροντική βαρηκοΐα (πρεσβυακουσία) παρουσιάζεται αυξανόμενη μείωση της ικανότητας ακοής ήχων χαμηλής συχνότητας, συχνά λείπει το ’’χάσμα’’ στα 6000 και 4000 Hz.

 

Σε εμπόδια αγωγιμότητας παρουσιάζεται μείωση ολόκληρης της καμπύλης στο κατώφλι του ήχου το ανώτερο μέχρι 60 dB, όταν η λειτουργικότητα του ’’έσω ωτός’’ είναι άρτια.

 

Στη νόσο Ménière αρχικά υπάρχει μονόπλευρη κυμαινόμενη μείωση της βάσης του κατωφλιού ήχου, η οποία στη συνέχεια περιλαμβάνει όλο το εύρος των συχνοτήτων.

 

Διαφορική διάγνωση

Η βαρηκοΐα από ακουστικό τραύμα μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένα βαρηκοΐα από ακουστικό όγκο, λοίμωξη (παρωτίτιδα, ερυθρά, οστρακιά), γεροντική βαρηκοΐα, ενώ επίσης πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από κάποιες μορφές κληρονομικής βαρηκοΐας, ωτοτοξικές βλάβες, επιδείνωση.

 

Διερεύνηση

Απλές δοκιμασίες για διαφορική διάγνωση μεταξύ βλάβης αγωγιμότητας/νευροαισθητήριας βλάβης. Δοκιμασία Weber με διαπασών (διαπασών συχνότητας 250 Hz ή μεγαλύτερης): Αν ο τονοδότης πλαγιάζει προς το αυτί με τη χειρότερη ακοή, αυτό υποδηλώνει βλάβη αγωγιμότητας εκεί. Όταν ο τονοδότης πλαγιάζει προς το αυτί με την καλύτερη ακοή, αυτό υποδηλώνει νευροαισθητήρια βαρηκοΐα στο αυτί με τη λιγότερη ακοή. Δοκιμασία Rinne: Αν είναι θετική, υπάρχει λειτουργικός τυμπανικός υμένας/αλυσίδα ακουστικών οσταρίων. Αν είναι αρνητική, υπάρχει βλάβη αγωγιμότητας. Δοκιμασία συνομιλίας (δοκιμασία της αντίληψης του ήχου): Ελέγξτε δύο δισύλλαβες λέξεις με φωνή συνομιλίας (χρησιμοποιήστε τον υπολειπόμενο αέρα μετά την εκπνοή), χωρίς βλεμματική επαφή με τον εξεταζόμενο, καθορίστε την μεγαλύτερη απόσταση, στην οποία οι λέξεις μπορούν να αναπαραχθούν, μην καλύπτετε το αυτί στο οποίο γίνεται η δοκιμασία με τρίψιμο του τράγου.

 

Κάντε τονική και ομιλητική ακοομετρία μαζικά σε όλους τους ασθενείς, που εξετάζονται για μείωση της ακοής. Μείωση ακοής σε τουλάχιστον μία συχνότητα, το ελάχιστο 15 dB στην περιοχή των 500-6000 Hz θεωρείται βέβαιη, αν η μείωση συνεχίζει να παρουσιάζεται κατά την επανάληψη της δοκιμασίας μετά από 1 εβδομάδα και – σε περιπτώσεις έκθεσης σε θόρυβο – αφού έχει παύσει ο θόρυβος για τουλάχιστον 16 ώρες.

 

Η διαφορική διάγνωση σε νευροαισθητήρια μείωση της ακοής είναι πολύπλοκη και απαιτεί ένα μεγάλο αριθμό ειδικών δοκιμασιών, οι οποίες διενεργούνται σε ακουολογικό κέντρο με παραπεμπτικό.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.