Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Αιματουρία

ICD-10: R31

Ορισμός

Αίμα στα ούρα, μακρο- ή μικροσκοπικά ή που ανευρίσκεται στο stick των ούρων. Σε γενικές γραμμές δεν έχει βρεθεί κάποιος γενικά αποδεκτός ορισμός, όσο αφορά την ποσότητα του αίματος κτλ.

 

Αιτιολογία

Τα αίτια της αιματουρίας μπορεί να είναι πολλά και δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται από τις ουροφόρες οδούς. Αποτελεί συνηθισμένο εύρημα σε γυναίκες κατά το τέλος της εμμηνορρυσίας από έλκη γύρω από το άνοιγμα της ουρήθρας ή από κολπικές και ορθικές αιμορραγίες. Παρουσιάζεται επίσης ως φυσιολογικό εύρημα, που σχετίζεται με τη φυσική δραστηριότητα. Το αίμα των ουροφόρων οδών μπορεί να προέρχεται από κακώσεις της ουρήθρας κατά τον καθετηριασμό, από την υπερπλασία του προστάτη, κυστίτιδες, λίθους της ουροδόχου κύστης, λίθους των νεφρών και των ουρητήρων, σπειραματονεφρίτιδα, πυελονεφρίτιδα, φυματίωση, καθώς και σε κακοήθειες των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Επί πλέον αιματουρία παρατηρείται συχνά κατά τη φαρμακευτική θεραπεία με ΜΣΑΦ, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, Sintrom και άλλα αντιπηκτικά.

 

Διαφορική διάγνωση

Η κατανάλωση παντζαριών προκαλεί κόκκινη απόχρωση των ούρων.

 

Διερεύνηση

Πρέπει να γίνεται πάντα διερεύνηση της μακροσκοπικής αιματουρίας με ουρογραφία ή υπέρηχο των ουροφόρων οδών με εναλλακτικές λύσεις την CT-ουρογραφία, την κυστεοσκόπηση και τον κυτταρολογικό έλεγχο. Είναι σημαντικό να γίνεται διερεύνηση εγκαίρως. Σε άντρες πρέπει επι πλέον να γίνεται ψηλάφηση προστάτη και έλεγχος του PSA. Μία μακροσκοπική αιματουρία πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κακοήθεια μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

Μικροσκοπική αιματουρία: Οι ασθενείς με αιματουρία και συγχρόνως συμπτώματα από το ουροποιητικό χωρίς λοίμωξη πρέπει να παραπέμπονται για κυστεοσκόπηση και ουρογραφία. Σε ασυμπτωματική μικροσκοπική αιματουρία δε χρειάζεται διερεύνηση.

Δεν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις για προσυμπτωματικό μαζικό έλεγχο ενηλίκων, που παρουσιάζουν μικροαιματουρία!

Σε μικροσκοπική αιματουρία + πρωτεϊνουρία ασαφούς αιτιολογίας τίθεται η υποψία νεφρίτιδας. Ζητήστε έλεγχο αγγειίτιδας (p-ANCA!).

 

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.