Ιατρική Πρακτική 2017

PM 2017

Κεφάλαιο > Οφθαλμικά νοσήματα > Άλγος οφθαλμού

Άλγος οφθαλμού

ICD-10: H57.1

Αιτιολογία

Συμπτώματα από τους μυς του τραχήλου και του ώμου, νευραλγία του τριδύμου, ημικρανία, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (ή κροταφική αρτηρίτιδα ή νόσος του Horton), οπτική νευρίτιδα, σκληρίτιδα, κερατίτιδα, πρόσθια ραγοειδίτιδα/ιρίτιδα/ ιριδοκυκλίτιδα, ενδοκρινική οφθαλμοπάθεια λόγω υπερθυρεοειδισμού (νόσος του Graves), οξύ γλαύκωμα, οφθαλμικός έρπητας ζωστήρας.

 

Συμπτώματα

Οτιδήποτε από διάχυτο ήπιο συνεχές άλγος στην περιοχή του οφθαλμού μέχρι έντονο άλγος, που εκλύεται κατά τις οφθαλμικές κινήσεις ή που είναι ανεξάρτητο από αυτές.

Άλγος, που συνοδεύεται από μεταβολές της όρασης, αποτελεί σοβαρή συμπτωματολογία οφθαλμολογικώς.

Η οπτική νευρίτιδα προκαλεί συχνά πόνο κατά τις κινήσεις του οφθαλμού και ποικίλου βαθμού μείωση της όρασης.

Το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας προκαλεί έντονο πόνο με κεφαλαλγία και συχνά σοβαρή ναυτία (το γλαύκωμα γενικά δεν προκαλεί πόνο!).

Η ενδοκρινική οφθαλμοπάθεια προκαλεί αίσθημα τάσης ή πόνο, που επιδεινώνεται κατά τη στροφή του βλέμματος τελείως πλάγια ή στο μέσο του οπτικού πεδίου και συγχρόνως τελείως πάνω ή κάτω. Μερικές φορές υπάρχει διπλωπία.

Κροταφική αρτηρίτιδα. Αιφνίδια απώλεια της όρασης, συχνά άλγος πίσω από τον οφθαλμό και/ή στην περιοχή της κροταφικής αρτηρίας, μερικές φορές άλγος στην κάτω γνάθο κατά τη μάσηση, πυρετός, γενική καταβολή, γενικευμένη μυαλγία. Συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα.

Το διάχυτο άλγος στην περιοχή του οφθαλμού ή πίσω από τον οφθαλμό σπάνια είναι οφθαλμολογικής αιτιολογίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι συχνά εκδηλώνεται μονόπλευρο άλγος της περιοχής του οφθαλμού, σε ασθενείς με μυϊκά συμπτώματα από τον τράχηλο/την ωμική ζώνη.

Αιφνίδιο οξύ άλγος μεγάλης έντασης μπορεί να είναι νευραλγικό άλγος από διάφορες αιτίες, π.χ. νευραλγία του τριδύμου.

Ενοχλήσεις, που διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και επαναλαμβάνονται, μπορεί να αφορούν άλγος αγγειακής αιτιολογίας, που κατευθύνει στη νόσο της ημικρανίας ή στην κεφαλαλγία του Horton. Η κεφαλαλγία του Horton θεωρείται πιο πιθανή αιτία ιδιαίτερα, όταν συνοδεύεται από δακρύρροια, ερυθρότητα του επιπεφυκότα και μύση.

50δευτερόλ.

Επισκόπηση θεραπειών

Η θεραπεία θα παρουσιαστεί με μία καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων.
Απαιτείται είσοδος χρήστη, αν επιθυμείτε να δείτε την κάθε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση. Η εγγραφή χρήστη είναι εντελώς δωρεάν. Ανοίξτε νέο λογαριασμό

- ή -
Existing Users Log In
   

Συμβουλές!

Αν έχετε ξεχάσει το όνομα χρήστη, μπορείτε να επιλέξετε το: "Ξέχασα το όνομα χρήστη", πριν να διαγράψετε τον κωδικό σας.

Στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: info@iatrikipraktiki.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για διάφορες ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση:

Επιθυμείτε να φαίνεστε και εσείς εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα διαφήμισής σας στην ιστοσελίδα μας.

Επικοινωνία για προτάσεις σχετικά με τη διαφήμισή σας.